Vesti

Sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje

Šesta sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje održana je 15. novembra 2013. godine. Sednici su osim članova Odbora prisustvovali i načelnici odeljenja za urbanizam iz nekoliko gradova - članovi novoosnovane Mreže za urbanizam SKGO.

Osnovna tema sednice bila je razmatranje Nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji. Članovi Odbora i Mreže izneli su niz primedbi na Nacrt zakona i istaknuto je da bi ovakav zakon, ukoliko bude usvojen, izazvao niz problema u primeni u praksi u lokalnim samoupravama. Zbog niza suštinskih i tehničkih grešaka u nacrtu zakona koji se nalazi na javnoj raspravi, predloženo je da se tekst povuče radi korekcije i ispravki, a zatim da se ponovi javna rasprava. Osim toga, izneto je i niz konkretnih sugestija i predloga za unapređenje teksta nacrta zakona.

Takođe je raspravljano o novousvojenom Zakonu o legalizaciji objekata. Zakon koji je nedavno usvojen doneo je niz nedoumica već na početku primene. Ukazano je na nekoliko nepotpunih zakonskih rešenja, koje bi bilo moguće pojasniti podzakonskim aktima. Članovi Odbora su od resornog ministarstva zatražili da što pre pruži podršku lokalnim samoupravama za sprovođenje ovog propisa, u vidu tumačenja, priručnika, savetovanja, obuka i slično.

Na skupu je razmatrana inicijativa gradske uprave iz Subotice u vezi visine iznosa odnosno načina obračuna republičke administrativne takse za tehnički pregled objekata. S obzirom na izuzetno visoke iznose ove takse i komplikovanu proceduru za obračun, predloženo je resornom ministarstvu finansija da razmotri mogućnost da se ovaj tarifni broj izmeni, čime bi se doprinelo ukupnim intencijama za stvaranje povoljnijeg ambijenta za investiranje.