Vesti

Četvrti sastanak Mreže kancelarija za LER SKGO

Četvrti sastanak Mreže kancelarija za lokalni ekonomski razvoj SKGO održan je 6. novembra 2013. godine, u hotelu "M" u Beogradu, na sastanku je prisustvovalo 102 predstavnika lokalne samouprave - Kancelarija za LER.

Nakon pozdravne reči Slađane Grujić, prisutnima se obratila Ana Trbović, savetnica ministra privrede u Vladi RS koja je prvi put javnosti na sastanku mreže detaljnije predstavila mere Ministarstva privrede koje imaju direktne implikacija na lokalni ekonomski razvoj.

Ana Trbović je predstavljajući mere Ministarsva privrede rekla da ovo Ministarsvo sada ima četiri smera rada:

Ubrzanje procesa privatizacije - predstavila je bazu podataka ličnih karata preduzeća u restruktuiranju - 179 koja je dostupna na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs. Kancelarije za LER mogu biti partneri u pronalaženju investitora za ova preduzeća o kojima su sada svi podaci transparentni i dostupni. Ministarstvo privrede sada intenzivno traži investitore za ova preduzeća, jer postoji obaveza države prema Svetskoj banci da proces privatizacije bude završen do juna 2014. godine. Ana Trbović je govorila i načinu pretraživanja podataka o preduzećima u bazi, dostupnim podacima od kojih su naročito značajni finansijski izveštaji i kontakt adrese odgovornih lica.

Ministarstvo privrede će ponuditi više opcija za kupovinu preduzeća:
-da investitor kupi preduzeće u celosti;
-da kupi deo preduzeća, a da država ostane suvlasnik;
-da kod preduzeća koja imaju dugovanja - dugovanja pređu u akcije države;

Preduzeća koja ne nađu kupca ići će u stečaj.

U toku su imene Zakona o privatizaciji i stečaju koje će omogućiti da se proces transparentnije završi. Svi nacrti zakona su takođe dostupni na sajtu Ministarstva privrede i svaki komentar je dobrodošao. Svi investitori su pozvani da pošalju svoja pisma namera Ministarstvu privrede. Angažovanje KLER-a na marketingu ove aktivnosti Ministarstva privrede bilo bi veoma značajno, naglasila je ponovo Ana Trbović.

Unapređenje poslovne klime kroz izmene Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji - U toku je javna rasprava i očekuju se kvalitetni predlozi. Postojeći Zakon o planiranju i izgradnji sadrži veoma komplikovane i duge procedure što usporava investicije.Novim zakonom se planira unapređenje efikasnosti u sprovođenju potrebnih procedura ali se deo zakona odnosi i na proces konverzije što je u vezi sa Zakonom o porezu na imovinu. Takođe će se vršiti usaglašavanje sa postojećim standardima u građevinarstvu FIDIK. Smisao izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji je skraćivanje procedura. Izmene i dopune Zakona o radu pružiće mogućnost lakšeg zapošljavanja, ali i otpuštanja radne snage što je u neposrednoj vezi.

Regulatorna reforma u naširem smislu u cilju stvaranja povoljnog poslovnog okruženja - podrazumeva reaktiviranje SRP-a - Osnova za sprovođenje ove reforme biće Siva knjiga NALED-a i bela knjiga Saveta stranih investitora.
Izrada Strategije razvoja preduzetništva i konkurentnosti: Očekuje se završetak izrade akcionog plana uskoro, zatim sledi javna rasprava. Očekuju se komentari Mreže za KLER SKGO.

Promena politike davanja subvencija države privatnom sektoru i kreditnih zajmova iz Fonda za razvoj - Urađena je analiza gde je evidentan visok novo ne vraćanja zajmova u Fondu za razvoj RS i Agenciji za finansiranje izvoza. Ministarstvo privrede predložiće transformaciju ovih institucija u garantni fond koji će podržati privatni sektor dok će se banke baviti dodelom kredita. Sledi izmena Zakona o Fondu za razvoj RS i AFI. Ovo je povezano i sa izmenama Zakona o javnim preduzećima na nacionalnom i lokalnom nivou kojim će se obezbediti povećanje odgovornosti za upravljanje preduzećima. Postojaće standardizovana forma izveštaja JP, a predstoji i uvođenje koorporativnog upravljanja u JP. Direktori javnih preduzeća i članovi nadzornih odbora imaće organizovane obuke, a poslovanje preduzeća zasnivaće se na: kvalitetnim detaljnim finansijskim izveštajima, etičkom poslovanju i međunarodnim računovodstvenim standardima.

 

U nastavku skupa, rezultate projekta „Indikatori ekonomske razvijenosti gradova i opština", odnosno presek stanja istraživanja o indikatorima ekonomske razvijenosti predstavila je Jovanka Vukmirović, i naglasila da se pozivu na istraživanje odazvalo do sada 95 JLS.

SKGO je tokom septembra prosledila upitnike opštinama i gradovima sa pitanjima koja se odnose na podatke o njihovim industrijskim zonama, braunfildima, poslovnim prostorima koje izdaju, bazu podataka naplaćenih naknada za gradsko građevinsko zemljište izdato investitorima, izdate građevinske dozvole, strateška dokumenta, sprovedene marketinške aktivnosti i dr.

Nakon prikupljanja podataka dobijena je jedna sveobuhvatna centralna baza podataka u SKGO na osnovu koje možemo definisati razvijenost LS, ali i koristiti podatke za informisanje zainteresovanih investitora i donatora koji se obraćaju SKGO. SKGO je ovim projektom napravio jedinstvenu centralnu bazu podataka, dostupnu lokalnim samoupravama, investitorima, donatorima i nacionalnim institucijama i organizacijama. Ona će biti redovno ažurirana, a ažuriranje će biti veoma olakšano uz pomoć IT sektora SKGO.

Nakon predstavljanja projekta prisutnima se obratio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO koji je naglasio da SKGO organizuje mnogo mreža i da je rad Mreže KLER od izuzetnog značaja. Doprinos Mreže u aktivnostima na saradnji sa privatnim sektorom, finansiranju LS, realizaciji projekata, programiranju pomoći LS je od velikog značaja. Gradonačelnici i predsednici opština preko mreža i svojih članova u odborima SKGO zastupaju interese svojih LS.

Prisutni članovi Mreže imali su priliku da čuju predavanje prof. Milice Kostić- Stanković sa Fakulteta organizacionih nauka na temu marketinga u turizmu i ruralnom razvoju.

Miloš Bradaš iz SKGO predstavio je alat odnosno virtuelnu mrežu svakodnevne komunikacije i razmene informacija namenjenu mrežama SKGO. To je svojevrsna vrsta društvene mreže poput Fejsbuka - SKGOSOCNET, čiji je cilj svakodnevna i konstantna komunikacija Mreže kancelarija za LER SKGO, ali i drugih mreža SKGO. U okviru mreže biće moguća razmena dokumentacije, glasanje, ankete, čitanje brošura - biltena i sl. Laka za upotrebu a dostupna svima kao novi način komunikacije.