Vesti

Konkurentnost privrede kroz regulatornu reformu

Privredna komora Srbije, Međunarodna finansijska korporacija i Stalna konferencija gradova i opština, uz podršku Vlade Republike Srbije organizuju konferenciju na temu „Jačanje konkurentnosti privrede kroz regulatornu reformu“. Konferencija će biti održana u ponedeljak, 30. marta 2009. godine, sa početkom u 10 časova, u Privrednoj komori Srbije, Resavska 13-15, u Beogradu.

Cilj skupa je da se upravo u kriznim vremenima za privredu, koja najviše pogađa mala i srednja preduzeća, privrednoj i stručnoj javnosti ukaže na regulatorne reforme kao nosećeg stuba konkurentnosti privrede.

Međunarodna finansijska korporacija, koja je članica grupacije Svetske banke, 2007. godine je započela projekat „Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou“ u gradovima Kruševac, Užice, Vranje i Zrenjannin. Projekat je usmeren na reformu administrativnih postupaka koje sprovodi lokalna samouprava u cilju unapređenja poslovnog okruženja.

Privredna komora Srbije je, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i uz učešće republičke agencije za razvoj MSP i preduzetništva, izradila „Analizu administrativnih prepreka u poslovanju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Republici Srbiji“ sa predlozima rešenja, što je dovelo do izrade „Akcionog plana za otklanjanje i smanjenje administrativnih prepreka u poslovanju MSP i preduzetnika u 2009. godini.

Stalna konferencija gradova i opština je pružala partnersku podršku projektu od samog početka, pogotovo kroz rad odbora SKGO koji su bili aktivni u identifikovanju onih administrativnih procedura koje na lokalnom nivou predstavljaju prepreku razvoju efikasnog i povoljnog poslovnog okruženja.