Vesti

13 opština u studijskoj poseti postrojenjima za tretman otpada i otpadnih voda u Vojvodini

U okviru GIZ projekta „IMPACT-Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama" u periodu od 07.do 08. novembra 2013. godine, organizovana je studijska poseta postrojenjima za tretman otpada i otpadnih voda u Srbiji. Predstavnici 5 pilot opština ( Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac) kao i dodatnih 8 opština, privilegovanih partnera GIZ IMPACT projekta upoznali su se sa procesom planiranja, izgradnje i upravljanja sistemima za tretman otpada i otpadnih voda u opštinama u Vojvodini.

Cilj putovanja je razmena iskustava među predstvnicima opšina o različitim tehnologijama prečišćavanja otpadnih voda, koje su već primenjene i koje dobro fukcionišu u opštinama Ada, Novi Bečej, Bački Petrovac i Vrbas. Takođe su predstavnici GIZ IMPACT opština shvatili da je u izgdradnji postrojenja veoma bitna faza planiranja i podaci o količinama i vrsti otpadnih voda kako bi postrojenje odgovaralo realnim potrebama opština i poslovalo sa dobitkom. Budući da većina opština u Srbiji nema izgrađenu kanalizaciju na teritoriji cele opštine, pa samim tim i nemogućnost skupljanja celokupne količine otpadnih voda iz domaćinstava, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Aqua parku u Bačkom Petrovcu bi moglo da bude jedno od rešenja za opštine. Naime ovo postrojenje kontejnerskog tipa nudi mogućnost dodavanja kontejnerskih jedinica u slučaju priključivanja dodatnih korisnika.

Izuzev ovog postrojenja, posećeno je i „ prirodno" postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, takozvano „mokro polje" u Novom Miloševu, gde zasađene biljke ( obično trska) prečišćavaju otpadne vode. Prednost mokrog polja je što ima relativno niske troškove izgradnje i održavanja, ali zahteva veliku površinu.

Poslednjeg dana studijskog putovanja posećeno je i biogasno postrojenje u Vrbasu, koje za proizvodnju biogasa, toplotne i električne energije korišti stajnik iz štala. Takođe se koriste i silaža i ostaci iz poljoprivrede ( ostaci od graška, ostaci iz proizvodnje šećera). Planira se da se toplotna energija koja se dobije isporučuje lokalnim potrošačima u Vrbasu.

Učesnici studijskog putovanja su uvideli da ponuđena rešenja mogu da se sprovedu i u njihovim opštinama uz dobro planiranje i pouzdane podatke o količinama i sastavu otpadnih voda u čemu im pomaže GIZ IMPACT projekat provođenjem 4 ciklusa merenja u ovoj godini.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je organizacija za međunarodnu saradnju koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Kao implementaciona organizacija Vlade Savezne Republike Nemačke, GIZ već više od 10 godina predstavlja pouzdanog partnera u pružanju podrške javnom, privatnom i civilnom sektoru u Republici Srbiji. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć kao i putem fondova EU izdvojila za Srbiju 1,4 milijarde evra, što predstavlja najveći pojedinačni iznos razvojne pomoći koji je neka država uputila Srbiji.