Vesti

Dijalog gradova u Skoplju

Još jedan u nizu dijaloga gradova u okviru Programa urbanog partnerstva Svetske banke i Austrije održan je od 12. do 13. decembra 2013. godine, u Skoplju. Dijalog je ovoga puta vođen na temu „Urbana revizija". Iza ovog naziva krije se jednostavan alat pomoću koga gradovi i opštine mogu sačiniti listu prioritetnih infrastrukturnih projekata zasnovanu na strateškim dokumentima, realnim potrebama naselja i spremnosti opštinskih službi da projekte realizuju.

Dijalog gradova nosio je zvanični naziv „Opštinske finansije, urbano planiranje i upravljanje zemljištem - od Finansijske samoprocene do programiranja investicija u gradovima = Urbana revizija". Ova radionica predstavljala je osmi po redu Dijalog gradova koji se organizuje u okviru projekta Urbano partnerstvo Svetske banke i Austrije.

Iz Srbije, radionici su prisustvovali predstavnici grada Beograda (Sekretarijat za finansije i Urbanistički zavod), Subotice (LER) i Šapca (Odeljenje za urbanizam i Direkcija za građevinsko zemljište), kao i lokalni eksperti za finansije i prostorno planiranje. U nekoliko različitih sesija predstavnici naših gradova iznosili su svoja iskustva vezana za planiranje investicija i sprovođenje investicionih projekata. Kako je jedna od tema bila i samoprocena finansijskog stanja u gradovima, u diskusijama se puno govorilo o izvorima finansiranja za lokalne infrastrukturne projekte, budžetskom programiranju, izazovima planiranja kapitalnih investicija na lokalnom nivou i preprekama za dugoročno planiranje lokalnih finansija.

Radionici su prisustvovali predstavnici gradova i opština iz Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije. Grad Beograd poredio je svoja iskustva sa iskustvima Tirane i Podgorice.

Prisutni na radionici imali su priliku da posete skopsku gradsku opštinu Gazi Baba, opštinu koja je prva sprovela Urbanu reviziju u okviru Programa urbanog partnerstva.