Vesti

Potpisana Povelja o saradnji u oblasti unapređenja društvenih delatnosti na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je u Aranđelovcu finalni okrugli sto i sastanak međuministarske раднe групe u okviru projekta "Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti". Okrugli sto je za cilj imao formulisanje preporuka, razmenu iskustava i prakse između naših lokalnih samouprava i drugih relevantih partnera u okviru nadležnosti lokalnih samouprava u oblastima zdravstveno-socijalne zaštite i obrazovanja.

Na skupu je potpisana i Povelja o saradnji između Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Stalne konferencija gradova i opština. Tekst Povelje potpisali su Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

U uvodnom delu, prisutnima su se obratili Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac, Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša i Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Kraljevine Norveške.

Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, prilikom svog obraćanja učesnicima skupa izjavio je da je projekat „Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti", koji sprovodi SKGO, primer dobre saradnje republičkih i lokalnih vlasti u zajedničkom planiranju i sprovođenju decentralizovanih društvenih delatnosti: obrazovanja, socijalne zaštite i brige o zdravlju stanovnika naših lokalnih zajednica.

Prema njegovim rečima, produkti proizašli iz ovog projekta biće preneti na lokalne samouprave u Srbiji koje za to budu zainteresovane, a očekujemo veliku zainteresovanost opština ovim povodom, s obzirom na izazove koji nas prate: smanjeno finansiranje, prelazak na programsko budžetiranje i neminovnost razvoja drugačijeg planskog koncepta društvenih delatnosti.
Rezultate u lokalnim samoupravama koje su učestvovale realizaciji projekta predstavili su Mihalj Njilaš, predsednik opštine Kanjiža, Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac i Marija Čolić iz opštine Babušnica.

Projekat "Podrška lokalnim samoupravama u decentralizaciji društvenih delatnosti" realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Norveškom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti (KS) i Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS). Projekat na integrisan način pruža podršku preuzimanju decentralizovanih funkcija i javnih usluga u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite na lokalnom nivou. Projekat finansira Kraljevina Norveška posredstvom Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Preuzmite tekst Povelje >>>