Vesti

Gradovi bez korupcije - gradovi budućnosti

Regionalna konferencija „Gradovi bez korupcije - gradovi budućnosti" održana je u Ljubljani, od 16. do 18. decembra 2013. godine. Skup je označio kraj druge faze antikorupcijskog programa urbanog upravljanja "Gradovi bez korupcije - gradovi budućnosti" u sklopu Urbanog partnerstva Svetske banke i Austrije.

Sve opštine iz regiona koje su učestvovale u ovom programu tokom 2012. i 2013. godine pozvane su da predstave svoje antikorupcijske strategije i podele prve rezultate i naučne lekcije na putu reforme. Gostujući govornici prezentovali su primere dobre prakse iz zemalja jugoistočne Evrope i šire.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstava i lokalnih samouprava iz zemalja regiona, asocijacija gradova i opština, predstavnici civilnog društva i nevladinih organizacija i drugi partneri.
Posebnost ove konferencije ogledala se u panelima organizovanim za pojedine učesnike u procesu, na kojima su ostali učesnici aktivno postavljali pitanja i dodatno dopunjavali govornike svojim iskustvima, tako da su svi paneli bili vrlo interaktivni.

Jedna od pilot opština u ovom programu bila je opština Boljevac. Predsednik opštine Nebojša Marjanović na panelu, zajedno sa ostalim gradonačelnicima u regionu predstavio je prednosti izrade opštinskog anti-korupcijskog programa.

Na konferenciji bili su prisutni i predsednik Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i vanredne situacije Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, kao i predstavnica SKGO.