Vesti

Četvrta sednica Odbora SKGO za ravnomerni regionalni razvoj


Četvrta sednica Odbora SKGO za ravnomerni regionalni razvoj održana je 6. marta 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao predsednik opštine Koceljeva, Veroljub Matić. Sednici su, kao gosti, prisustvovali Ljiljana Milivojević, Program podrške opštinama Severoistočne Srbije i Aleksandar Mihajlov iz beogradske kancelarije Saveta Evrope.


Po usvajanju zapisnika sa treće sednice, članovima Odbora se obratio Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO koji ih je upoznao sa dosadašnjim radom Stručne službe SKGO na analiziranju i komentarisanju Nacrta zakona o regionalnom razvoju i pozvao ih da, prema zahtevu i ovlašćenju Predsedništva SKGO od 11. februara 2009. godine, usvoje zvanične stavove SKGO prema ovom aktu čija će primena biti od velike važnosti za razvoj Srbije i njenih gradova i opština. Odbor je posle iscrpne diskusije usvojio stavove koje je pripremila Stručna služba SKGO, dopunjene ocenama članova iznetim na sednici. Stavovi će u zvaničnoj formi biti predati Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja koje je inicijator donošenja Zakona o regionalnom razvoju.


Odbor je potom konstatovao završetak analize međuopštinske saradnje u Srbiji, koja će poslužiti izradi politike i strategije SKGO u oblasti regionalnog razvoja. U okviru ove tačke dnevnog reda Odbor je jednoglasno izabrao Dragana Stevovića iz Kragujevca za svog predstavnika u Radnoj grupi za izradu strategije zastupanja interesa članstva SKGO u oblasti ekonomije i finansija.


Na kraju je Vesna Martinović iz Majdanpeka članove Odbora usmeno izvestila o konstitutivnoj sednici Radne grupe za unapređenje i prilagođavanje obrazovanja potrebama zapošljavanja u kojoj, pored Odbora za ravnomerni regionalni razvoj, učestvuju i Odbor za lokalni ekonomski razvoj i Odbor za društvene delatnosti.