Vesti

Srbija započela pristupne pregovore sa EU

Prva svečana međuvladina konferencija o pristupanju Srbije Evropskoj uniji održana je danas, 21. Januara 2014. Godine u zgradi Evropskog saveta u Briselu, čime je ozvaničen početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Na održanoj konferenciji Republiku Srbiju su predstavljali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, zatim ministar za evropske integracije Branko Ružić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, šef pregovaračkog tima Tanja Miščević i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić. Delegaciju EU koju su činili stalni predstavnici zemalja članica, veliki broj šefova diplomatija, je predvodio potpredsednik grčke vlade i ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos, a Evropsku komisiju je predstavljao komesar za proširenje i evropsku susedsku politiku Štefan File. Značajno je da su konferenciji prisustvovali i ministri spoljnih poslova susednih zemalja kako bi dali podršku Srbiji.

Gospodin Venizelos je predstavio Pregovarački okvir za Srbiju  koji je dogovoren sa Savetom 17. decembra 2013. Pregovarački okvir je plan po kome će se pregovarati sa Srbijom u narednim godinama, a koji uzima u obzir iskustva prethodnih proširenja i tekućih pristupnih pregovora, zatim razvoj EU pravnih tekovina, istovremeno odražavajući sopstvena pravila i specifične karakteristike Srbije. Pregovori su usmereni na to da Srbija integralno usvoji pravne tekovine EU i obezbedi njihovu punu primenu i pravnu snagu. Posebno se uzima u obzir nov pristup i iskustvo stečeno u vezi sa pregovaračkim poglavljima Pravosudje i osnovna prava i Pravda, sloboda, bezbednost. Pregovori će biti usmereni i na punu normalizaciju odnosa sa Kosovom, kako bi  i Srbija i Kosovo mogli da nesmetano nastave svoj evropski put.  Uvodnu izjavu EU i pregovarački okvir možete preuzeti ovde .

Nakon toga, srpska delegacija je predstavnika pregovaračku platformu Srbije koju možete preuzeti ovde .

Pre konferencije, delegacija Srbije se sastala sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, nakon kojeg je Barozo izrazio pohvale za napore Srbije u reformama, uz vidljiv napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom. On je naveo izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina, ali i izrazio punu podršku EU na njenom evropskom putu. 

Dan posle konferencije, u Briselu će biti održan sastanak o poglavlju 35 (koji se odnosi na proces normalizacije odnosa sa Kosovom) čime će započeti skrininzi u procesu pristupnih pregovora.

Povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji danas se u promet pušta nova poštanska marka u Srbiji.

http://www.seio.gov.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8.39.html?newsid=1631