Vesti

Regionalni seminar o primeni Zakona o legalizaciji objekata

U prostorijama gradske opštine Zvezdara u Beogradu, u petak, 24. januara 2014. godine, održan je prvi regionalni instruktivni seminar o primeni Zakona o legalizaciji objekata. Ovaj Zakon je stupio na snagu 1. novembra 2013. godine, a broj nerešenih predmeta u lokalnim samoupravama i pojedine nedoumice u započetim postupcima privukle su pažnju velikog broja zaposlenih u opštinskim i gradskim upravama da učestvuju na ovom skupu. Seminaru je prisustvovalo više od stotinu zaposlenih u gradskim i opštinskim administracijama, iz oko 50 opština i gradova iz regiona Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije, kao i iz grada Beograda.

Prezentaciju o razlozima za donošenje ovog Zakona kao i detaljna tumačenja pojedinih odredbi dala je Aleksandra Damnjanović, pomoćnica ministra u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma.

Jedna od obaveza koja proističe iz Zakona je donošenje Odluke na nivou opštine, odnosno grada o visini naknade za uređenje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije, kao i o mogućim umanjenjima naknade. O načinu izrade ove Odluke i modalitetima iste, govorio je Zoran Drinjaković iz opštinske uprave Gornjeg Milanovca.

Predstavnici opština i gradova su tokom diskusije zatražili pojašnjenja za mnogobrojna pitanja koja proističu iz Zakona o legalizaciji objekata, a tiču se sadržaja tehničke dokumentacije, pribavljanja pojednih saglasnosti na projekat, tretmana pomoćnih i ekonomskih objekata, rešavanja imovinskih odnosa i slično.

Sledeći regionalni seminar na istu temu zakazan je za 31. januar 2014. godine u Nišu, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalno usavršavanje radnika u obrazovanju.

 Prezentacija Zakona o legalizaciji >>> 

 Prezentacija Izrada odluke o naknadi >>>