Vesti

Potpisani ugovori sa opštinama u okviru programa EU Exchange 4

Svečana ceremonija potpisivanja ugovora o dodeli bespovratne pomoći gradovima/opštinama u okviru EU Exchange 4 programa održana je u Beogradu, 29. januara 2014. godine u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština - Saveza gradova i opština Srbije (SKGO) i Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Ovom prilikom potpisani su ugovori između Delegacije Evropske unije i 27 gradova/opština kojima su odobreni projekti u okviru grant šeme programa (odabrano je još pet projekata koji će ugovore potpisati naknadno). Lokalni projekti biće realizovani u četiri oblasti: upravljanje otpadom, upravljanje imovinom, unapređenje poljoprivredne saradnje i usluge socijalne zaštite za stara lica.

Takođe, potpisani su i sporazumi o saradnji između SKGO i 31 grada i opštine koji su dobili stručnu pomoć u strateškom planiranju i upravljanju finansijama.

Obraćajući se u uvodnom delu prisutnim predstavnicima lokalne samouprave i medija, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da su od 2004. do 2013. godine podeljene tri tranše pomoći u okviru Exchange programa pomoći lokalnim samoupravama. "EU Exchange 4 program predstavlja logičan nastavak svega što je urađeno u prethodne tri faze, a ovoga puta, akcenat je stavljen na podršku opštinama u oblastima koje će predstavljati veliki izazov za lokalnu samoupravu u procesu evropskih integracija. Nadam se da će svih 85 gradova i opština koji su uključeni u realizaciju programa, na pravi način iskoristiti pruženu šansu i unaprediti svoje poslovanje i usluge koje pružaju građanima", istakao je Staničić.

Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, izrazio je zadovoljstvo što su ugovori o pomoći EU lokalnim samoupravama potpisani samo nekoliko dana od otvaranja pregovora o članstvu Srbije u EU. On je dodao da su pred Srbijom veliki napori i rad u postupku ispunjavanja uslova za članstvo u EU. "Srbija će morati da nastavi reforme i usvoji pravne tekovine EU i obezbedi njihovo sprovođenje", rekao je Devenport. Uključivanje lokalnih samouprava je, po njegovim rečima, od ključnog značaja na putu evrointegracija. On je ukazao da su upravljački kapaciteti gradova i opština u Srbiji slabi i nejednaki po regionima. "Zakonski okvir treba da obezbedi fiskalnu decentralizaciju lokalnih samouprava", ocenio je Devenport i naveo da će EU nastaviti da ulaže u programe pomoći lokalnim samoupravama, a Srbija treba da unapredi kapacitete za spovođenje tih projekata.

Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, poručio je lokalnim samouprama da treba da se udružuju, jer su mnogi lokalni projekti od regionalnog značaja. Ministar Mirović se založio i za unapređenje i promovisanje javno-privatnih partnerstava i istakao da je svrha programa "Exchange 4" upravo jačanje ukupnih kapaciteta lokalnih samouprava. Ovaj program je nerazdvojni deo tekućeg procesa u okviru kojeg EU ulaže napore da poboljša upravljanje u lokalnim samoupravama i da unapredi nivo usluga i u gradovima i opštinama u cilju podsticanja ekonomskog razvoja.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić "Današnjim zaključivanjem ugovora o donacijama sa odabranim gradovima i opštinama, sredstva pretpristupnog instrumenta pomoći EU i IPA stavljaju se na raspolaganje jedinicama lokalne samouprave u RS za finansiranje razvojnih prioriteta po sporazumima o saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i jednom broju gradova i opština obezbeđuje se stručna podrška za strateško planiranje i upravljanje finansijama."

U nastavku skupa Delegacija Evropske unije potpisala je ugovore o dodeli bespovratne pomoći u okviru grant šeme u četiri oblasti: Upravljanje otpadom (Čačak, Bogatić, Bajina Bašta, Užice, Surdulica, Babušnica, Sremska Mitrovica), Upravljanje imovinom (Kovačica, Kragujevac, Beočin, Negotin, Pančevo, Stara Pazova, Požarevac, Lučani, Novi Sad), Poljoprivredna poslovna saradnja (Lebane, Merošina, Svrljig, Lazarevac), Usluga socijalne zaštite za stara lica (Veliko Gradište, Alibunar, Priboj, Zaječar, Topola, Žabari i Sjenica). U sklopu ove komponente programa odobreno je pet dodatnih (Voždovac, Aleksinac, Bačka Palanka, Bač, Rača), tako da je ukupan broj opštinskih projekata 32. Takođe, u realizaciji projekata u svojstvu partnera učestvuje 45 gradova/opština, tako da je grant šemom obuhvaćeno ukupno 77 lokalnih samouprava.

SKGO je ovom prilikom potpisala sporazume o saradnji sa opštinama koje su dobile stručnu pomoć u okviru Komponente 1 - Opštinsko planiranje i SLAP i Komponente 2 - Podrška opštinskim finansijama.

U okviru Komponente 1 podršku su dobili: Ivanjica, Niš, Negotin, Kruševac, Novi Sad, Novi Bečej, Ćuprija, Nova Varoš, Paraćin, Pirot, Rača, Krupanj, Bogatić, Leskovac, Čoka, Žagubica, Bela Palanka, Trstenik, Lučani i Bačka Topola.

U okviru Komponente 2 - podršku su dobili: Knić, Trgovište, Gornji Milanovac, Kovin, Novi Pazar, Valjevo, Zrenjanin, Trstenik, Lučani, Bačka Topola i Šabac.

U realizaciju programa EU Exchange 4 ukupno je uključeno 85 gradova i opština iz Srbije, ukupna vrednost iznosi 5,8 miliona evra, od čega će 4,5 miliona evra biti usmereno u podršku za 32 gradska/opštinska projekta, a 1,3 miliona evra namenjeno je realizaciji tri komponente koje program obuhvata (opštinsko planiranje, opštinske finansije i realizacija grant šeme).

Program EU Exchange 4 finansira Evropska unija, a sprovodi SKGO, traje dve godine, u periodu od maja 2013. do maja 2015. godine.

Za dodatne informacije možete se obratiti Željku Krnetiću, saradniku za komunikacije na programu EU Exchange 4, telefonom na 064/870-3352 ili elektronskim putem na zeljko.krnetic@skgo.org .