Vesti

Podrška razvoju organske poljoprivrede na teritoriji Grada Kragujevca

Grad Kragujevac u saradnji sa pobratimskim gradom Sirenom (FR) sprovodi projekat podrške razvoju organske poljoprivrede na teritoriji grada Kragujevca koji ima za cilj da doprinese lokalnom ekonomskom razvoju kroz jačanje kapaciteta lokalnih institucija relevantnih za razvoj organske poljoprivrede. Projekat se sprovodi od 3. do 7. februara 2014. i obuhvata organizaciju trodnevne studijske posete i seminar koji će se realizovati uz podršku francuskih eksperata iz Poljoprivredne komore Francuske.

Tokom studijske posete, obilazak lokalnih aktera angažovanih na polju organske poljoprivrede (poljoprivredni proizvođači, prerađivači, distributeri itd.) će omogućiti identifikaciju postojećih tehničkih i ljudskih resursa, kao i preduslova i potencijala za razvoj organske poljoprivrede.

Rezultati analize stanja na terenu biće predstavljeni u drugoj fazi projekta koja obuhvata organizaciju seminara u četvrtak 6. februara. U cilju jačanja resursa za podršku razvoju organske poljoprivrede, učesnici seminara imaće priliku da se upoznaju sa ključnim izazovima vezanim za tržište organske poljoprivrede, evropskom regulativom i EU fondovima, sa merama podrške za razvoj organske poljoprivrede koje postoje u Francuskoj, kao i sa primerima dobre parkse za valorizaciju organskih i tipičnih lokalnih proizvoda.

Rezultati ovog projekta omogućiće jasno definisanje potreba i mogućnosti za razvoj organske poljoprivrede na lokalu i u tom pravcu obezbediti identifikaciju narednih mera podrške.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Francuske, grada Sirena i departmana Le-O-de Sen, a realizovan je uz tehničku podršku Francuske ambasade u Beogradu.