Vesti

Razmena iskustava - Austrija i Srbija


Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je za članove Predsedništva organizovala studijsku posetu Austrijskoj asocijaciji gradova u periodu od 1. do 4. marta. Poseta je organizovana u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i njihovim Programom podsticaja ekonomskom razvoju opština (MEGA).


Austrijska asocijacija gradova je osnovana još 1915. godine i danas je jedna od najmodernijih asocijacija Evrope, koja ima svoje sedište u skupštini grada Beča i trenutno broji 20 zaposlenih. Predsednik asocijacije je Mihael Haupl, gradonačelnik Beča. Pored sedišta u gradu Beču, asocijacija ima i osam pokrajinskih grupa, koje se nalaze u glavnim gradovima tih pokrajina i bave se posebnim problemima tih gradova, odnosno pokrajina.


Prvog dana zvanične posete Beču, članovi Predsedništva SKGO su imali sastanke u asocijaciji austrijiskih gradova gde ih je, u ime predsednika Asocijacije, pozdravio gospodin Tomas Veninger, generalni sekretar. Prema programu posete sastanci koji su sledili su se odnosili na upoznavanje rada Komisije za evropska pitanja grada Beča, potom predstavljanje organizacije same Asocijacije i Centra za istraživanje državne uprave (KDZ). KDZ je osnovan kao neprofitna organizacija 1969. na inicijativu austrijske asocijacije, grada Beča i banke Austrija i njene aktivnosti su usmerene na pružanje usluga u oblasti istraživanja, konsaltinga i seminara na temu rukovođenja i državne uprave. Članice ove organizacije su Savezna kancelarija Austrije, administracija grada Beča, kao i već pomenuta asocijacija austrijskih gradova. Takođe, ovog prvog dana posete održani su i sastanci sa predstavnikom Savezne kancelarije Austrije, koji je zadužen za prostorno planiranje i regionalnu politiku, kao i sastanak u Ministarstvu finansija gde je delegaciju SKGO primio šef odeljenja za fiskalne odnose.


Drugi dan studijske posete je bio rezervisan za posetu Donjoj Austriji, u okviru koje su učesnici bili u prilici da se upoznaju sa načinom funkcionisanja lokalnih i regionalnih vlasti ovog regiona (provincije). Ovom prilikom je predstavljen organizacioni sistem lokalnih i regionalnih vlasti, sistem obrazovanja, budžetski sistem i način finansiranja, bilo je reči o infrastrukturi, upravljanju otpadom i svim ostalim temama kojima se lokalne vlasti ovog regiona bave.


Tokom posete Beču za članove delegacije SKGO organizovan je i prijem u Ambasadi Republike Srbije gde ih je primio gospodin Dragan Velikić, ambasador Srbije.