Vesti

Peta sednica Odbora SKGO za zaštitu životne sredine


U Lazarevcu je 26. februara 2009. godine održana Peta sednica Odbora za zaštitu životne sredine SKGO. Ozbiljna diskusija vođena je oko „Analize stanja u oblasti zaštite životne sredine u kontekstu procesa decentralizacije i pristupanja EU“, dokumenta koji je pripremljen kao polazna osnova za izradu programskog dokumenta SKGO za oblast komunalnih poslova, urbanizma, životne sredine i energetske efikasnosti. Dokument je predstavio autor, prof. dr Slobodan Milutinović, a u diskusiji je istaknuto da je već dugo očekivana jedna ovako sveobuhvatna analiza i da ona predstavlja zaista dobru osnovu za formulisanje praktičnih politika delovanja SKGO u oblasti zaštite životne sredine. Naravno, članovi Odbora su iskoristili priliku da daju i svoje primedbe na analizu i da na osnovu svog iskustva predlože izvesne dopune dokumenta, od kojih su pojedine usvojene kao sastavni deo analize.


Odbor je još jednom diskutovao o ranije utvrđenim predlozima za izmene i dopune pojedinih zakona koji su predloženi Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje. Imajući u vidu da je 15 različitih zakonskih predloga uvršćeno na dnevni red prvog narednog skupštinskog zasedanja, članovi Odbora su se složili da amandmani koji su predloženi od strane naše asocijacije u celosti odražavaju interese jedinica lokalne samouprave.


U skladu sa ustaljenom praksom u radu ovog Odbora, svoje ideje i proizvode koji su prijateljski po životnu okolinu, predstavilo je nekoliko članova Odbora i gostiju. Najpre je Violeta Ristić, članica Odbora iz Petrovca na Mlavi govorila o predlogu da se na ovom Odboru usaglasi set kriterijuma na osnovu kojih bi se predškolskim ustanovama mogao dodeliti status ekološkog vrtića. Potom su Valentina i Novica Pavličić iz Teatra ZA, dečijeg pozorišta ČARAPA, predstavili svoj projekat ’’I ja brinem o svojoj planeti: limenkica – ulaznica’’, kojim se promoviše edukacija najmlađe populacije o vrednostima reciklaže. Članovi Odbora su pokazali veliku zainteresovanost da se projekat realizuje i u njihovim gradovima i opštinama. Ove dve inicijative predstavljaju konkretno nastojanje Odbora da se na lokalnom nivou pokrenu aktivnosti koje bi doprinele da se interesovanje za zaštitu i unapređenje životne sredine među stanovništvom podigne na viši nivo.


Na samom kraju sastanka, predstavnici firme Eko-konstrukcija su predstavili novi koncept i materijal za građevinarstvo, koji nosi oznaku ID4 i predstavlja kvalitativno novi pristup graditeljstvu.