Vesti

Predstavljen program "Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija"

Program "Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija", koji sprovode državne institucije Srbije, uz podršku UNDP, a finansira Kraljevina Švedska predstavljen je 7. aprila. Cilj programa je razvijanje horizontalnih i vertikalnih mehanizama odgovornosti u ovoj oblasti, a biće realizovan u naredne dve godine.

Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica UNDP u Srbiji istakla je da će ovaj projekat pokrenuti jačanje mehanizama odgovornosti u javnim nabavkama. Ona je rekla da je odgovorno i transparentno upravljanje javnim finansijama u Srbiji, ali i u drugim zemljama u regionu, važna tema, jer je praćena velikim porastom javnog duga i velikim budžetskim deficitom. Prema njenim rečima, građani su zabrinuti kako se troše javna sredstva i žele da vide transparentno i odgovorno upravljanje javnim finansijama i Vladu koja donosi prave odluke.

Krister Asp, ambasador Švedske u Srbiji ukazao je na značaj unapređenja kontrole javnih finansija i korišćenja sredstava i povećanje transparentnosti, što će pospešiti borbu protiv korupcije. Asp je rekao da će Švedska i dalje biti treći najveći donator u Srbiji i dodao da je cilj da se podrži Srbija na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović rekao je da je od ukupnog budžeta projekta za DRI namenjeno 471.000 dolara. Od tih sredstava će biti finansirana sertifikacija državnih revizora i ovlašćenih državnih revizora, analizirani postojeći zakoni koji uređuju oblast javnih finansija I unapređenje procedura za njihovo poboljšanje.

Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke rekao je da je ovaj projekat izuzetno dragocen i da dolazi u pravo vreme, navodeći da je jedan od njegovih osnovnih ciljeva suzbijanje neregularnosti u oblasti javnih finansija i u javnim nabavkama kao značajnom segmetnu javnih finansija. On je rekao da je u ovoj oblasti predviđen set mera, kao što je dalje unapređivanje znanja službenika za javne nabavke, osnivanje službi za javne nabavke koje će se na profesionalniji način starati o tome da se procedure javnih nabavki primenjuju ispravno, a biće upoređene nabavne cene za iste vrste dobara i usluga.

"Završili smo donošenje zakonodavnog okvira i nalazimo se u fazi pune implementacije. Upravo je to momenat gde podrška ovog projekta dolazi. Naša očekivanja od ovog projekta su jako velika", istakao je pomoćnik ministra finansija Goran Cvejić.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština rekao je da je uloga SKGO, pre svega, usmerena na podršku unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole na nivou lokalne samouprave. On je rekao da će prvo uraditi analizu, zatim pripremiti i odgovarajuće priručnike, kroz njihovu internu strukturu će obezbediti političku podršku na lokalnom nivou, koristiće svoje odbore i logistiku mreža kojima raspolaže SKGO, koje okupljaju načelnike opštinskih i gradskih uprava i one koji se bave budžetom i finansijama.

Švedska je za ovaj program izdvojila 2.328.318 dolara, a program će sprovoditi Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija, a partner u programu je i Stalna konferencija gradova i opština.