Vesti

Predstavljeni investicioni potencijali srpskih opština u Sloveniji

U saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Gospodarskom zbornicom Slovenije, Srbsko slovenski poslovni klub Slovenije je 10. aprila 2014. godine, u Ljubljani organizovao okrugli sto pod nazivom: Predstavljanje prednosti i uslova ulaganja u gradove i opštine Srbije.

Gradovi i opštine pokazali su veliko interesovanje za saradnju sa privrednicima iz Slovenije, pa je tako učešće u radu ovog okruglog stola uzeo veliki broj predstavnika iz naše zemlje - opštine Rača, Rekovac, Lapovo, Batočina, gradovi Smederevo i Vranje, JKP Zelenilo Beograd, Vinarija Aleksić, Destilerija Mitić i preduzeće Petnik iz Vranja. Sa druge strane, na skupu je učestvovalo preko trideset malih i srednjih preduzeća iz Slovenije koja su pokazala interesovanje za uspostavljanje saradnje sa gradovima i opštinama iz Srbije.

Slovenija ima veliki investicioni potencijal i želju da unapredi poslovnu saradnju, a najveće interesovanje slovenački privrednici pokazali su za postavljanje staklenika u Srbiji, izgradnju neprehrambenih trgovinskih centara, otvaranje manjih pogona od 30-50 radnika iz oblasti metaloprerađivačke industrije, kao i za plasman srpskih alkoholnih pića na slovenačko tržište.

Učesnici okruglog stola obišli su i Akva park u Ljubljani gde su videli sistem za prečišćavanje vode u bazenima, Arboretum Volčji potok-javni park, Biomasu u Nazarju gde su se upoznali sa načinom prerade drvene biomase i videli postrojenje kotlarnice na drvenu biomasu, obišli pogone Humka u Podnartu gde su videli način prerade bezbednih otpadnih materijala (drvo,list, trava itd.) i proizvodnju komposta.