Vesti

IX generalna skupština NALAS

Preko 130 gradonačelnika i predsednika opština, zamenika gradonačelnika i predsednika opština, predstavnika lokalnih vlasti i asocijacija lokalnih vlasti iz cele jugoistočne Evrope (JIE) sastali su se u Sarajevu 10. i 11. aprila 2014. godine, povodom IX generalne skupštine Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) i konferencije koja je bila fokusirana na ulogu lokalnih samouprava u rešavanju sve većih društvenih zahteva. Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština na Generalnoj skupštini bili su Goran Cvetanović, gradonačelnik Grada Leskovca i Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac.

Dve ukrajinske asocijacije postale su pridruženi članovi NALAS - Na IX generalnoj skupštini, NALAS je dobio dva nova pridružena člana. Asocijacija malih gradova Ukrajine (ASTU) i Sveukrajinska asocijacija saveta sela i naselja Ukrajine pridružile su se NALAS porodici, koja sada ima 16 punopravnih i 7 pridruženih članova.

Delegati su usvojili izveštaje za 2013. za NALAS i Plan rada za 2014 - Tokom Generalne skupštine Kelmend Zajazi, izvršni direktor NALAS, detaljno je informisao učesnike o ključnim aktivnostima i dostignućima koji su obeležili 2013. kao što su: uloga NALAS kao koordinatora za upravljanje Strategijom rasta jugoistočne Evrope do 2020. godine, NEXPO 2013 u Hrvatskoj , uticaj Izveštaja o fiskalnoj decentralizaciji, nova strateška dokumenta i alati u fiskalnoj decentralizaciji, upravljanje čvrstim otpadom i održivi turizam, kao i unapređenje usluga koje nudi Centar znanja NALAS, uz uspostavljanje E- Akademije NALAS. Ova prezentacija takođe uključuje detaljne informacije o finansijskom izveštaju za 2013.

Za novog predsednika NALAS izabran je Đuro Bukvić - Tokom IX generalne skupštine NALAS Đuro Bukvić, predsednik opštine Lukač iz Hrvatske, izabran je za novog predsednika NALAS.

Treći Međunarodni opštinski sajam NEXPO biće održan u Plovdivu, Bugarska, u maju 2015 - Posle uspeha NEXPO 2011 u Sarajevu i NEXPO 2013 u Rijeci i Opatiji, NALAS će organizovati Međunarodni opštinski sajam NEXPO 2015 u Plovdivu, u vremenu od 13-15. maja 2015. Boran Ivanoski, projektni službenik NALAS, obavestio je delegate o detaljima ovog najvećeg opštinskog događaja u jugoistočnoj Evropi, kao i šta će biti ponuđeno opštinama, preduzećima i razvojnim agencijama.