Vesti

Održana prva sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Pod predsedavanjem Radiše Miloševića, predsednika Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije i predsednika opštine Batočina, 29. aprila 2014. godine održana je prva, konstitutivna sednica ovog pdbora SKGO.  Sednici je prisustvovalo 19 predstavnica i predstavnika iz 12 gradova i opština Srbije i Stalne konferencije,  kao i  generalni sekretar SKGO Đorđe Stanišić, koji je pozdravio prisutne i preneo velika očekivanja koja pred ovim odborom stoje u procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Sednica je održana prema dnevnom redu koji je usvojen na sednici:

Tačka 1.                Konstituisanje Odbora za zaštitu životne sredine SKGO
Tačka 2.                Usvajanje poslovnika o radu Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO
Tačka 3.                Izbor zamenika predsednika Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO
Tačka 4.                Predstavljanje SKGO i aktivnosti Odbora u prethodnom sazivu
Tačka 5.                Informacija o Akcionom planu SKGO za 2014. godinu sa predlogom aktivnosti Odbora
                               Predstavljanje pojedinih aktivnosti SKGO od interesa za rad Odbora
Tačka 6.                Predstavljanje dosadašnjih rezulatata regulatorne reforme na lokalnom nivou
Tačka 7.                Razno

Na osnovu Odluke Predsedništva SKGO od 21. marta 2014. godine, utvrđen je saziv Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije, koji je dopunjen pridruženim članovima i konstituisan predstavljanjem prisutnih članova.

Za zamenika predsednika Odbora izabran je Zoran Milenkovića, predsednik opštine Varvarin.

Članovima Odbora je predstavljen rad Odbora u prethodnom sazivu, kao i program aktivnosti za 2014. godinu koji predstavlja sprovođenje Strateškog plana SKGO (2014-2017).

Najviše diskusije na ovoj sednici je usledilo nakon prezentacije rezultata regulatorne reforme na lokalnom nivou, a koje je predstavio Darko Drndić, menadžer Savetodavnog centra SKGO. Mada su ovim projektom obuhvaćene samo dve procedure iz domena zaštite životne sredine na lokalnom nivou, konstatovano je da je nedostatak pojednostavljenih i unificiranih procedura osnov za brojne zloupotrebe položaja i izvor korupcije na lokalnom nivou. Zato su podržani postignuti rezultati u pilot opštinama, kao i najava primene reforme u svim jedinicama lokale samouprave.

Na kraju sednice, u duhu prakse koju je ovaj odbor sprovodio u ranijem periodu, predloženo je da se naredna sednica održi tokom juna ili jula meseca u Varvarinu.