Vesti

Amandmanima do adekvatnog statusa gradova i opština u oblasti životne sredine


Zaštita i unapređenje životne sredine bi trebalo da budu glavna tema prve naredne sednice Narodne skupštine Republike Srbije, koja je već sada dobila ime ’’Zelena sednica’’. Set od 15 novih zakonskih predloga nalazi se pred poslanicima i očekuje se da se usvajanjem ovih zakona stvore uslovi za efikasnije rešavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti.

Jedinice lokalne samouprave su već Zakonom o zaštiti životne sredine definisane kao jedan od subjekata zaštite životne sredine, pa im je u skladu sa tim i poveren veliki broj nadležnosti. Nakon 2004. godine, kada je usvojen ovaj krovni zakon očekivalo se da će biti usvojen veliki broj podzakonskih akata, ali i još jedan broj važnih zakona u ovoj oblasti, koji bi omogućili da primena Zakona o zaštiti životne sredine bude sveobuhvatna i efikasna. To se, na žalost velikog broja aktera koji su uključeni u zaštitu i unapređenje životne sredine, nije dogodilo, tako da su izostali očekivani rezultati. U takvim, nedovoljno definisanim zakonskim uslovima, jedinice lokalne samouprave nisu postigle željeni napredak u rešavanju problema zaštite životne sredine.

Najnovijim Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine jedinice lokalne samouprave dovode se u još nepovoljniji položaj, jer im se uzima deo prihoda od naknade za zagađenje, ukida im se pravo na deo naknade od korišćenja prirodnih dobara i znatno im se ograničava pravo u propisivanju lokalnih taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine. U toku javne rasprave Odbor za zaštitu životne sredine SKGO jasno je izrazio svoje neslaganje sa predloženim izmenama Zakona o zaštiti životne sredine i resornom Ministarstvu su upućeni predlozi kojima bi se ovaj problem prevazišao.

Nakon rasprave u skupštinskom Odboru za zaštitu životne sredine, kada je i veći broj narodnih poslanika svih parlamentarnih stranaka podržao predloge Stalne konferencije gradova i opština, činilo se da će zakonodavac te predloge ugraditi u Predlog novog zakona. To se nije dogodilo, pa je u prostorijama SKGO, 26. februara 2009. godine, održan još jedan sastanak koji je za temu imao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine. Na inicijativu gospodina Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćin, okupili su se predstavnici gradova i opština Pančevo, Beočin, Kosjerić, Kula, Obrenovac, Paraćin i Ub, radi potpunog usaglašavanja utvrđenih stavova Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i posebnih inicijativa koje su pojedini gradovi i opštine imali na pomenuti Predlog zakona. Na sastanku su usaglašeni stavovi svih zainteresovanih i definisan je set amandmana koji treba da obezbedi adekvatan tretman jedinica lokalne samouprave kao subjekta zaštite životne sredine.

Budući da je Predlog zakona već u skupštinskoj proceduri, na sastanku je odlučeno da se amandmani SKGO dostave šefovima poslaničkih klubova Narodne skupštine, kao i Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, sa jasno iskazanom željom da se ovi amandmani uvrste u Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.