Vesti

Obuka na daljinu na temu decentralizacije i sistema lokalne samouprave

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), predstavila je 7. maja 2014. godine, petonedeljnu onlajn obuku na temu decentralizacije i sistema lokalne samouprave u Srbiji, koju će pohađati oko 170 odbornika i pripravnika iz lokalnih administracija. Polaznicima obuke obratili su se Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO i Jan Lunberg, šef Odeljenja za demokratizaciju OEBS.

"Odbornici i službenici bi trebalo da nauče osnovne stvari o decentralizaciji, jer ona ni za koga nije tako bitna kao za lokalne samouprave", rekao je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić. "Poenta je da se bolje razumeju nadležnosti lokalne samouprave, primene propisa, na koji način lokalna samouprava treba da komunicira sa ostalim nivoima vlasti. To su načini kako da rad lokalne samouprave postane efikasniji nego sad", kazao je Staničić.

"Za program elektronske obuke prijavilo se preko 150 učesnika, iako su organizatori očekivali oko 70, ali je misija OEBS, koja finansira projekat, omogućila svima da prate kurs", kazao je šef Odeljenja za demokratizaciju OEBS Jan Lunberg. "Dobra uprava na lokalnom nivou jedan je od osnovnih principa demokratskog društva. Ovaj program obuke je pokušaj da se izgrade kapaciteti u ovoj oblasti, što lokalnih odbornika, tako i lokalnih službenika", kazao je Lunberg.

Polaznicima je predstavljen sistem učenja na daljinu, sadržina obuke, kao i mentori koji će ovu obuku voditi. Obuka traje od 8. maja do 13. juna, a cilj je da se učesnicima obezbedi bolje razumevanje procesa decentralizacije i sistema lokalne samouprave u Srbiji.

Među temama obuke su delokrug poslova i funkcionisanje organa lokalnih samouprava, organizacija lokalne uprave i glavne vrste poslova, javne službe koje osniva grad/opština i učešće građana u vođenju lokalnih javnih poslova.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru projekta "E obuka o decentralizaciji i sistemu lokalne samouprave u Srbiji", koji finansijski podržava Misija OEBS u Srbiji.

Centar za obuku SKGO do sada je organizovao veliki broj klasičnih obuka, koje je tokom prethodnih pet godina pohađalo više od 8.000 zaposlenih u gradskim i opštinskim administracijama. Imajući u vidu prednost učenja na daljinu, velike finansijske uštede i značajno skraćenje vremena od početka edukacije do primene znanja u praksi, cilj SKGO je da u narednom periodu što veći broj obuka realizuje preko interneta. U tu svrhu Centar za obuku SKGO razvio je elektronsku platformu kroz koju će sprovoditi brojne onlajn obuke na teme od važnosti za zaposlene u gradovima i opštinama.