Vesti

Opštine osnivaju poslovne savete

Stalna konferencija gradova i opština je 14. maja 2014. godine, organizovala skup na temu unapređenje poslovne saradnje javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete u izabranim gradovima/opštinama (Niš, Zrenjanin, Vrbas, Topola i Gornji Milanovac). Izabrane lokalne samouprave dobiće podršku u osnivanju poslovnih saveta (Zrenjanin, Vrbas i Topola), a Niš i Topola će unaprediti rad već postojećih saveta.

Ideja okruglog stola je bila da se nakon održanih obuka sumiraju rezultati, i da se sa izabranim gradovima i opštinama, koji će tokom narednog perioda dobiti podršku u uspostavljanju ili unapređenju rada postojećih poslovnih saveta, prodiskutuju svi aspekti rada poslovnog saveta na lokalnom nivou.

"Poslovni saveti su dobar alat za veće učešće privrednika u radu lokalne zajednice i planiranju poslovnog ambijenta", izjavio je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i rekao da veruje da će gradovi u Srbiji umeti da prihvate dobra iskustva švedskih gradova i pokušati da ih primene.

"Ako je glavni prioritet Srbije otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje, onda svakako mora da se čuje glas privrednika u svakoj lokalnoj samoupravi", i dodao da je formiranje poslovnih saveta dobar alat za veće učešće privrednika u radu lokalne zajednice i planiranju poslovnog ambijenta.

"Naš cilj je da podstaknemo interesovanje lokalnih zajednica i predsednika opština za osnivanje poslovnih saveta", rekao je Staničić i naglasio da to u praksi znači da je potrebno da privrednici učestvuju u pripremi strateških dokumenata, u planiranju budžeta opštine, obrazovanja, itd, a da bi bilo dobro i da predsedavaju tim savetima zajedno sa gradonačelnicima.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak izrazio je nadu da će taj grad, uspostavljanjem Poslovnog saveta bolje sagledati problematiku poslovanja i uskladiti svoje propise.

"Dobra komunikacija između investitora i lokalne vlasti je neophodna da bi se uskladili razvojni planovi, ali
najbitniji sektor za zapošljavanje i unapređenje života na lokalu, usmeren je na privredu", rekao je Bošnjak.

Na skupu su sagledane sve kritične tačke/izazovi, predstavljena moguća rešenja i na taj način definisane aktivnosti i načini realizacije, kao i obezbeđena puna posvećenost razvijanju ovakvog mehanizma.

Svoje dugogodišnje iskustvo u unapređenju poslovne klime u švedskoj opštini Falkenberg predstavila je Katarina Lija, koja je 2012. godine nagrađena u ovoj oblasti od strane Švedske asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji finansira Kraljevina Švedska.