Vesti

Peta sednica Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj


Peta sednica Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj održana je 26. februara 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao gospodin Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac, a osim članova Odbora, na sednici su bili prisutni i gosti iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, sektora turizma i sektora zapošljavanja, kao i predstavnica MEGA programa. Sednica je održana po predloženom dnevnom redu.


Predstavnica sektora za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja upoznala je članove Odbora sa programom rada sektora istakavši da trenutno postoji vrlo nizak nivo saradnje sa lokalnim samoupravama koji se u narednom periodu treba intenzivirati. Prema njenom mišljenju, dosta investitora je zainteresovano za ulaganje u banjski turizam. Ministarstvo ekonomije trenutno radi na izradi Zakona o banjama. Procena Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja je da se za razvoj Dunava može povući između 30–40 miliona evra, ako postoji program razvoja.


U nastavku sednice, predstavnica sektora za zapošljavanje Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja predstavila je Akcioni plan zapošljavanja za 2009. godinu, koji se odnosi na realizaciju aktivnih mera zapošljavanja kroz ostvarivanje definisanih prioriteta: prevencije nezaposlenosti, stvaranja uslova za zapošljavanje mladih, podsticanje zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, jačanja socijalnog dijaloga, smanjivanje sive ekonomije i dalja modernizacija i decentralizacija Nacionalne službe za zapošljavanje. Za potrebe sprovođenja aktivnih mera zapošljavanja izdvojeno je 3 milijarde dinara, a samo formirani lokalni saveti za zapošljavanje moći ce da računaju na deo sredstava u sprovođenju aktivnih mera zapošljavanja.


Istraživanja o stavovima stranih investitora o povoljnom poslovnom ambijentu prezentovala je predstavnica MEGA programa, s naročitim naglaskom na ulogu institucija na različitim nivoima vlasti. Jedan od prvih zaključaka istraživanja tiče se dužine samog procesa investiranja, koja u Srbiji iznosi skoro 8 meseci od momenta kada investitor donese odluku da uloži kapital do same realizacije investicije i otpočinjanja poslovanja, dok je investitorima u drugim zemljama potrebno dva meseca. Najveći nedostaci Srbije su, po mišljenju investitora, pravne, administrativne i regulatorne prepreke osnivanja i funkcionisanja poslovanja i nerešeno pitanje vlasništva nad zemljištem. Što se tiče lokalnog nivoa, investiciona klima bi se poboljšala ako bi lokalna samouprava ubrzala i pojednostavila administrativne procedure i poboljšala lokalnu infrastrukturu.


Poslednji segment sednice Odbora bio je posvećen procesu komercijalizacije viška vojne imovine i šta je SKGO do sada preduzela na tom planu. Uz kratak pregled realizovanih aktivnosti, članovima Odbora je ponuđen i revidirani dokument za ubrzanje postupka i efikasniju prodaju vojnih nepokretnosti lokalnim samoupravama koji je stavljen na glasanje i usvojen od strane članova Odbora za LER kao relevantan dokument u budućem periodu.


Na sednici Odbora za LER izabran je i predstavnik Odbora u Radnoj grupi za izradu programskog dokumenta SKGO u oblasti lokalnog razvoja i lokalnog sistema finansija.