Vesti

Inostrana pomoć gradovima i opštinama pogođenim poplavama

Evropska komisija će 16. jula u Briselu biti domaćin donatorske konferencije čiji je cilj da se obezbedi dodatna podrška Srbiji i Bosni i Hercegovini u saniranju posledica nedavnih poplava. Konferencija će biti organizovana u saradnji sa Francuskom i Slovenijom.

"EU i njene države članice solidarišu se sa ljudima koji su pogođeni nedavnim velikim poplavama u jugoistočnoj Evropi. Spremni smo da iskoristimo sve raspoložive instrumente kako bismo pomogli građanima Srbije i Bosne i Hercegovine u njihovom oporavku od ove prirodne katastrofe. Na konferenciji će biti prikupljena sredstva neophodna za oporavak ovih zemalja", rekao je komesar Štefan File pozivajući donatore da daju velikodušan doprinos oporavku dveju zemalja.
Integralni tekst saopštenja Evropske komisije možete naći u prilogu ove poruke.

Izjava komesara Filea dostupna je putem linka >>> 

Savez evropskih opština i regija (CEMR), Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) i Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Evrope (KLRVE) koje okupljaju sve asocijacije lokalnih vlasti Evrope, a time i sve lokalne samouprave, uputile su apel svim gradovima/opštinama i regionima Evrope za hitnu pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naše kolege, gradonačelnici i građani Makedonije, Bugarske i Moldavije preduzeli su do sada vrlo konkretne aktivnosti poput grupe od 28 spasioca iz Bugarske koja je sa teškom mašinerijom otišla u Jagodinu i Paraćin, dok makedonske opštine prikupljaju materijalnu i finansijsku pomoć.

U apelu se svi zainteresovani upućuju na diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije i Bosne i Hercegovine za isporuku robe (hrana, hrana za bebe, pelene, odeća i obuća itd.), dok se za dostavljanje tehničke i finansijske pomoći, svi članovi upućuju na kolege iz SKGO i Asocijacije gradova i općina FBIH.

Opština Mojkovac iz  Crne Gore donirala je stanovništvu ugroženom poplavama 38 paketa sa sredstvima za higijenu, 35 paketa hrane, 11 paketa mleka, 2 paketa soka u tetrapaku, 15 selektovanih vreća garderobe i 14646 litara vode. 

Odbornik Komiteta regiona EU(CoR), Harvi Sigs (Harvey Siggs), izdao je saopštenje za javnost u vezi poplava na Balkanu na vebsajtu Komiteta regiona: http://cor.europa.eu/en/news/Pages/Balkan-Floods0521-4068.aspx. Asocijacija lokalnih vlasti u Engleskoj (LGA) trenutno radi zajedno sa savetima okruga kako bi pružili tehničku pomoć našim lokalnim zajednicama.

Asocijacije gradova i opština Austrije, Bugarske, Norveške su svojim članicama uputile apel za hitnu pomoć Srbiji.  Asocijacija Austrije je uputila i apel austrijskim nacionalnim institucijama da zajedno budu deo koordiniranih aktivnosti sa ciljem da se pomogne Srbiji.

Nacionalna asocijacija opština u Bugarskoj (NAMBR) organizuje kampanju među bugarskim opštinama za podršku ugroženih lokalnih vlasti u Srbiji. Kampanja je predviđena da traje do kraja ove godine. NAMBR je takođe otvorila i specijalan račun za donacije za područja ugroženim poplavama.Sledeće članice Bugarske asocijacije su preduzele konkretne mere pomoći:

  • Opština Mezdra je donirala 15 120 flaša mineralne vode ukupno 22 680 litara. Prevoz do Beograda je obezbedilo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Iznos donacije je oko 3 000 evra;
  • Opština Ćustendil obezbedila je poseban prostor, gde se prikupljaju sve vrste donacija -hrana, voda i novac;
  • Selo Mogilica iz opštine Smoljan organizuje kampanju za donacije u korist oštećenih regiona u Srbiji.

Asocijacije lokalnih vlasti Holandije i Slovenije tražile su od SKGO specifikaciju potreba ugroženih gradova i opština u Srbiji, kako bi na odgovarajući način pružile pomoć.

Asocijacija evropskih gradova i regiona za kulturu su SKGO uputile iskreno žaljenje zbog užasnih poplava koje su zadesile Srbiju i punu solidarnost sa ugroženima. Francuski sektor Saveza evropskih opština i regija (AFCCRE) uputile su apel svojim članicama za hitnu pomoć Srbiji.

Članice makedonske asocijacije (ZELS) koje su poslale pomoć:

  • Opština Kavadarci poslala je 16 paleta pijaće vode opštini Gornji Milanovac;
  • Opština Kumanovo poslala je dva kamiona humanitarne pomoći, vrednosti oko 6000 evra za opštinu Gornji Milanovac.

 

Asocijacija agencija lokalne demokratije (ALDA) otvorila je svojim članicama poseban račun za pomoć gradovima i opštinama ugroženim poplavama na Balkanu >>> 

Ujedinjeni gradovi Francuske otvorili su fond « Solidarnost za Balkan » za pružanje pomoći u rehabilitaciji lokalnim srpskim i bosanskim vlastima pogođenim poplavama >>> 

Tekst na sajtu partnera iz Švedske >>> 

Tekst na sajtu Savez evropskih opština i regija (CEMR) >>>

Evropska partija naroda, politička grupacija Komiteta regiona, objavila je vest na svom sajtu, u kojoj Majkl Šnajder (Michael Schneider), predsednik ove političke grupacije poziva na solidarnost i podršku lokalnih i regionalnih vlasti u borbi protiv teške poplave na zapadnom Balkanu. Ovu vest možete pogledati na sledećem linku >>>