Vesti

Otvaranje deviznih računa gradova i opština za pomoć ugroženima u poplavama

Dopis SKGO Narodnoj banci Srbije u vezi otvaranja namenskih deviznih računa gradova i opština

Stalna konferencija gradova i opština uputila je 22. maja dopis Narodnoj banci Srbije sa molbom za pomoć u vezi otvaranja namenskih deviznih računa za prikupljanje pomoći iz inostranstva.

Naime, u proteklih nekoliko dana SKGO je dobila informacije da određen broj naših članica nije uspeo da kompletira proceduru za otvaranje namenskih deviznih računa kod NBS, iako je to do sada bila uobičajena praksa za druge potrebe (implementacija projekata od strane donatora i sl).

Našim gradovima i opštinama javlja se veliki broj donatora iz inostranstva, kako fizičkih tako i pravnih lica, sa željom da doniraju sredstva za tačno određene namene i/ili za konkretno određene lokalne samouprave u cilju saniranja posledica poplava i obnovu objekata i infrastrukture.

Dopis >>> 

 

Saopštenje Ministarstva finansija povodom interesovanja lokalnih vlasti u vezi sa otvaranjem deviznog računa u NBS za pomoć ugroženima u poplavama 

Budući da se veliki broj opština i gradova obratio Ministarstvu finansija interesujući se za otvaranje posebnog deviznog računa kod Narodne banke Srbije, obaveštavamo vas:

Shodno članu 9. stav 3. Zakona o budžetskom sistemu (Službeni glasnik RS", br. 54/09.108/13) propisano je da ministar, odnosno lokalni organ uprave nadležan za finansije, odnosno lice koje on ovlasti, može da otvori podračune dinarskih i deviznih sredstava korisnika javnih sredstava koji su uključeni u konsolidovani račun Uprave za trezor Republike Srbije, odnosno u konsolidovani račun Trezora lokalne vlasti.

Stoga, ne postoje pravne smetnje da lokalne samouprave otvaraju devizne račune za uplatu sredstava donacija namenjenih za otklanjanje posledica od poplava.

Vest preuzeta sa sajta Ministarstva finansija: http://mfin.gov.rs/newsitem.php?id=10353