Vesti

SKGO u poseti ugroženim gradovima i opštinama

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština, na čelu sa generalnim sekretarom SKGO Đorđem Staničićem, ove i sledeće nedelje posetiće lokalne samouprave koje su ugrožene nedavnim poplavama. Cilj ovih poseta predstavnika SKGO ugroženim područjima jeste da na terenu i u direktnoj komunikaciji sa vodećim ljudima lokalnih samouprava dogovore na koje načine Stalna konferencija, kao krovna organizacija svih  gradova, gradskih opština i opština u Srbiji, može dodatno da pomogne opštinama koje su usled poplava pretrpele ogromnu materijalnu štetu.

Predstavnici SKGO posetiće Ražanj, Paraćin, Svilajnac, Krupanj, Osečinu, Loznicu, Ljuboviju, Bajinu Baštu, Ub, Koceljevo, Valjevo, Lajkovac, Lazarevac, Smederevo, Kostolac, Veliko Gradište, Smederevsku Palanku, Topolu, Gornji  Milanovac, Ljig, Čačak, Kraljevo, Lučane, Kosjerić, Požegu, Mionicu, Varvarin, Trstenik, Bogatić, Sremsku Mitrovicu, Rumu, Pećince i dr.

Tokom vanredne situacije koja je bila proglašena na teritoriji cele Srbije, SKGO je danonoćno bila u komunikaciji kako sa ugroženim, tako i sa opštinama koje su mogle da upute urgetnu pomoć u ugrožena područja, koordinirajući aktivnosti i alarmirajući stručnu i širu javnost o razmerama štete i neophodnoj pomoći. U ovoj drugoj fazi, prevashodna uloga SKGO biće da pruži svaku vrstu pomoći i podrške lokalnim samoupravama u poslovima popisa i procene štete, kao i sanacije terena i otklanjanja posledica poplava.

Stalna konferencija će i u narednom periodu ostati u bliskoj komunikaciji sa svim nadležnim institucijama kako bi posledice poplava u ugroženom području bile u što kraćem roku otklonjene.