Vesti

Predstavljen Zakon o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji


U ponedeljak, 23. februara 2009. godine, u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja predstavilo je radnu verziju Nacrta zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona, ova prezentacija je bila namenjena prvenstveno međunarodnim organizacijama, nevladinim organizacijama, ali i predstavnicima lokalnih samouprava i stručne javnosti.


Otvarajući skup, gospodin Nenad Milenković, predsednik SKGO i predsednik opštine Novi Beograd, izjavio je da je ova prezentacija prva konkretna i zajednički organizovana aktivnost Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja na polju prostornog planiranja, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji krajem prošle godine. Istakavši značaj ovog zakona za opštine i gradove, on je izrazio zabrinutost što su prelazne i kaznene odredbe zakona fokusirane više na sankcije, a manje na podršku lokalnim samoupravama i izrazio uverenje da će primedbe resornih odbora SKGO usmerene ka poboljšanju ovih odredbi biti uvažene prilikom formiranja konačne verzije zakona.


Ispred Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Nacrt zakona je predstavila pomoćnica ministra, gospođa Aleksandra Damnjanović Petrović. Po rečima gospođe Damnjanović Petrović, osnovni cilj donošenja zakona je ubrzanje i pojednostavljenje procedura za izdavanje građevinskih dozvola, čime se nadamo da će se poboljšati rejting naše države za investiranje. Ovaj zakon ima ambiciju i da uredi mnoga pitanja vezana za vlasništvo nad građevinskim zemljištem. Pre donošenja Zakona o uređenju prostora trebalo je da budu doneti Zakon o denacionalizaciji i Zakon o javnoj svojini, a kako to nije slučaj, istakla je gospođa Petrović, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će na ovaj način dati impuls ostalim ministarstvima da zaokruže ovaj složeni proces uspostavljanja jasnih svojinskih odnosa na svim nepokretnostima u Srbiji. Zakon o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji biće usklađen sa Ustavom Republike Srbije, ali i sa svim aktuelnim direktivama Evropske unije.


U diskusiji koja je usledila nakon prezentacije Nacrta zakona, prisutni su mogli da čuju više detalja o novom načinu izdavanja dozvola, obračunu naknade za pogodnosti lokacije, učešću javnosti u procesu izrade planova i slično. Predstavnici Ministarstva su sve zainteresovane obavestili da će primedbe i komentare na Nacrt zakona primati do kraja meseca, a da će do sredine marta biti pripremljena konačna verzija Nacrta.