Vesti

KAKO DO USPEŠNOG PROJEKTA IZ PROGRAMA „EVROPA ZA GRAĐANE I GRAĐANKE“ I „KREATIVNA EVROPA“

Novi projekat za unapređenje saradnje između partnera iz Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), partner na projektu „Program za izgradnju kapaciteta za opštinsku saradnju država jadransko-balkanske regije kroz program Evropa za građane 2014-2020", organizuje promociju projekta, kao i radionicu na temu pisanja predloga projekata za EU programe „Evropa za građane i građanke" i „Kreativna Evropa".

Ovim povodom кonferencija za medije biće održana u utorak 3. juna, sa početkom u 11 časova u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (Makedonska 22, 8. sprat).

U uvodnom delu skupa govoriće Nj.E. Johanes Ajgner, ambasador Republike Austrije u Srbiji, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom Vlade Republike Srbije, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, predstavnici Vlade Pokrajine Štajerska iz Austrije, a očekuje se i prisustvo predstavnika Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prvi dan ove radionice otvoren je za sve lokalne samouprave koje imaju bratsku opštinu u zemljama-partnerima na projektu, sa kojima mogu produbiti saradnju upravo konkurisanjem za fondove u okviru pomenuta dva programa EU. Drugi dan radionice, u sredu 4. juna, rezervisan je za odabrane opštine koji već imaju projektnu ideju spremnu za razradu u formularu programa „Evropa za građane i građanke", kako bi u individualnom radu sa austrijskim ekspertima rešili nedoumice u vezi sa pisanjem predloga projekta.

Kao rezultat ovog projekta očekuje se 20 novih ugovora o bratimljenju, kao i revitalizacija 20 postojećih sporazuma o bratimljenju, pet novih tematskih mreža opština i 40-50 novih aplikacija za program „Evropa za građane i građanke".

Projekat traje godinu dana, a cilj ovog projekta je pospešivanje već uspostavljenih, kao i stvaranje novih bratimljenja između opština i gradova u jugoistočnoj Evropi. Partneri na projektu, osim SKGO, su: Pokrajina Štajerska (Austrija), udruženje Akademija Grac (Austrija), Asocijacija opština i gradova Slovenije, Varaždinska Županija (Hrvatska), Sarajevska regionalna razvojna agencija i opština Montana dela Karnija (Italija).