Vesti

Nema Evrope ako nije za građane

Radionica za unapređenje saradnje između partnera iz Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Italije 

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), partner na projektu „Program za izgradnju kapaciteta za opštinsku saradnju država jadransko-balkanske regije kroz program Evropa za građane 2014-2020", organizovala je 3. juna 2014. godine promociju projekta, kao i radionicu na temu pisanja predloga projekata za EU programe „Evropa za građane i građanke" i „Kreativna Evropa".

Ovim povodom održana je konferencija za medije u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština na kojoj su govorili: Nj.E. Johanes Ajgner, ambasador Republike Austrije u Srbiji, Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom Vlade Republike Srbije, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, predstavnici Vlade Pokrajine Štajerska iz Austrije i Jelena Spasić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

„Očekujemo da lokalne samouprave u Srbiji budu uspešni aplikanti za povlačenje novca iz evropskih fondova", izjavio je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić. "Nije jednostavno napraviti kritični nivo ljudskih kapaciteta u lokalnim samoupravama za apliciranje za sredstva EU, to je dugotrajan i mukotrpan posao", rekao je Staničić.

„Cilj projekta, je unapređenje saradnje partnera iz Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH I Italije u apliciranju za Program "Evropa za građane i građanke 2014-2020" i "Kreativna Evropa" i to kroz bratimljenje opština. Smatramo da je znanje koje ćete steći i ugraditi u pripremu projekata od presudnog značaja da Srbija i naše društvo i lokalne samouprave budu ocenjeni kao dobri partneri", poručio je generalni sekretar SKGO.

Ambasador Austrije Johanes Ajgner istakao je da je to važno jer će evropska ideja ostati nepotpuna, ukoliko se ne spusti na lokalne vlasti i gradove i opštine, gde ustvari ljudi žive.

"Nema Evrope, ako nije za građane", rekao je on i dodao da projekat obuhvata učešće građana kao važnu osnovu evropskog duha, a u tome je naročito važna regionalna saradnja.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković predočila je da je "Evropa za građane i građanke" omiljeni projekat u Evropi i da je Srbija u njemu učestvovala samo prošle godine, a da bi za narednih sedam godina tek trebalo da se uključi. Gospođa Ćirković je naglasila potrebu budžetskog sufinansiranja, i istakla da Kancelarija iz svog budžeta obezbeđuje 55.000 evra kao ulaznicu za Program.

Prema njenim rečima, prati se isplativost Programa, a već 2013. praktično su organizacije iz Srbije koje su učestvovale uspele da isplativost bude veća za 10 puta. Aplikanti su povukli skoro pola miliona evra iz EU fondova, čime je to postao jedan od najuspešnijih projekata u kojima je Srbija učestvovala proteklih nekoliko godina, rekla je Ćirković.

Prvi dan ove radionice bio je otvoren za sve lokalne samouprave koje imaju bratsku opštinu u zemljama-partnerima na projektu, sa kojima mogu produbiti saradnju upravo konkurisanjem za fondove tako da su u radu učestvovali predstavnici lokalne samouprave iz Aranđelovca, Bačkog Petrovca, Rače, Ćuprije, Savskog Venca-Beograd, Čajetine, Osečine, Arilja i Kraljeva. Drugi dan radionice, rezervisan je za odabrane opštine koji već imaju projektnu ideju spremnu za razradu u formularu programa „Evropa za građane i građanke", kako bi u individualnom radu sa austrijskim ekspertima rešili nedoumice u vezi sa pisanjem predloga projekta.

Kao rezultat ovog projekta očekuje se 20 novih ugovora o bratimljenju, kao i revitalizacija 20 postojećih sporazuma o bratimljenju, pet novih tematskih mreža opština i 40-50 novih aplikacija za program „Evropa za građane i građanke".

Projekat traje godinu dana, a cilj ovog projekta je pospešivanje već uspostavljenih, kao i stvaranje novih bratimljenja između opština i gradova u jugoistočnoj Evropi. Partneri na projektu, osim SKGO, su: Pokrajina Štajerska (Austrija), udruženje Akademija Grac (Austrija), Asocijacija opština i gradova Slovenije, Varaždinska Županija (Hrvatska), Sarajevska regionalna razvojna agencija i opština Montana dela Karnija (Italija).