Vesti

Preuzimanje semena u 53 distributivna centra

Beograd, 12. jun 2014. godine - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima organizovali su raspodelu semena za presejavanje poplavljenih površina.

U saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra državne uprave i lokalne samouprave navodi se da je ovo seme kukuruza i soje donacija deset najvećih poljoprivrednih kompanija u Srbiji, čija vrednost iznosi više od milion evra.

Semena će biti dovoljno za presejavanje približno 12.000 hektara, a raspodela će u narednih nekoliko dana biti izvršena u opštinama i gradovima pogođenim poplavama, i to u 53 distributivna centra širom zemlje.

Građani koji budu preuzimali seme biće u obavezi da potpišu izjavu o preuzimanju za koju je neophodno dati na uvid dokument sa slikom.

Za izjavu je potrebno priložiti jedinstveni matični broj građana (JMBG), adresu prebivališta (mesto, opština/grad), broj Registra poljoprivrednog gazdinstva (opciono), broj Katastarske opštine (opciono) i površinu gazdinstva, a u izjavu se upisuje količina preuzetog semena.

Uslovi pod kojima seme može da se preuzme su: da se semenska roba dodeljena putem ove donacije koristi samo u svrhu zasejavanja prijavljenih poljoprivrednih površina koje su uništene poplavom, kao i da semenska roba za prijavljene površine nije primljena ni po jednoj drugoj osnovi.

Takođe, donatorskoj organizaciji dodeljenog semena biće omogućeno praćenje i pomoć pri realizaciji agrotehničkih mera zasejanih površina, kao i praćenje proizvodnih rezultata, a krajnji primalac donacije mora biti na spisku koji je utvrdila Posebna radna grupa za koordinaciju.

Podaci koji su dati za potrebe preuzimanje humanitarne pomoći presejavanja mogu se koristiti od strane organa državne uprave za potrebe izvođenja i objavljivanja evidencije uključujući i podatke o ličnosti u skladu sa zakonom.

Krajnji primaoci donacije nemaju pravo biranja semena određenog proizvođača.

Posebne radne grupe na terenu obavljaće kontrolu raspodele semena, a nadležni inspektori će naknadno sprovoditi proveru dokumentacije sa raspodele.

Da bi se izbegla eventualna zloupotreba, nadležni inspektori će nadzirati maloprodajna mesta.

Raspodela semena obavljaće se prema sledećem rasporedu: četvrtak 12. jun - Braničevski, Podunavski okrug (bez Negotina i Zaječara koje se ostavljaju za drugi termin) i opštine Obrenovac i Lazarevac.

U Obrenovcu raspodela semena će početi u 13 časova, dok će ostale satnice za raspodelu semena biti naknadno saopštene.

Raspodela semena u Mačvanskom, Kolubarskom i Raškom okrugu biće sprovedena u petak, 13. juna, dok će u subotu, 14. juna biti obavljena u Rasinskom, Šumadijskom, Moravičkom, Pomoravskom i Sremskom okrugu.

Spisak punktova na kojima se obavlja podela semena