Vesti

Uručeni sertifikati polaznicima prve SKGO onlajn obuke

Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO) i USAID Projekat održivog lokalnog razvoja dodelili su 23. Juna 2014. Godine, sertifikate polaznicima prve onlajn obuke koja je bila namenjena zaposlenima u gradskim i opštinskim administracijama.

Ovom prilikom učesnicima skupa obratili su se: Nj.E. Majkl D. Kirbi, ambasador SAD u Srbiji, Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, kao i Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, koji su polaznicima obuke, nakon zvaničnog obraćanja, i uručili sertifikate.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkl Kirbi izjavio je danas da je cilj Projekta održivog lokalnog razvoja da opštine u Srbiji shvate šta treba da urade da bi privukle investitore, jer je to način da se otvore nova radna mesta. Ovde smo danas da nagradimo ljude koji su završili obuku na daljinu o tome kako da privuku domaće i strane investicije i doprinesu otvaranju novih radnih mesta, rekao je Kirbi.

On je naveo i dobar primer iz Sremske Mitrovice u kojoj je američka kompanija Kuper Standard dozvolu za izgradnju dobila za sedam dana.

"Rekli su mi, kada sam pitao kako je moguće tako brzo da su dali dozvolu, da bi bilo i brže ali su čekali papire iz Novog Sada pet dana", rekao je Kirbi.

Kirbi je dodao da ima i drugačijih primera rada lokalnih samouprava, ali da ne želi da ih imenuje, gde je jedan američki investitor zamalo oteran. Ima predstavnika lokalnih samouprava koji su veoma aktivni
i koji znaju da privuku investitore, ali ima i onih koji su manje angažovani i koje želimo ovakvim projektima da podstaknemo, rekao je Kirbi.

Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša je rekao da SKGO nastavlja programe edukacije službenika lokalnih administracija kako bi i pripremili za efikasniji rad. Perišić je dodao da SKGO ima kapacitet sa bude spona između lokalnih samouprava prema Vladi.

Kori Udovički, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave istakla je da Ministarstvo podržava ovakve projekte, posebno kada je reč o učenju da daljinu, e-obuka, kao deo projekta koje sprovodi ministarstvu u uspostavljanju e - uprave.

„Na putu ka Evropskoj uniji milijarde evra, o kojima najčešće govorimo da ćemo dobiti iz strukturnih fondova, moraju da budu upijene kroz mehanizme i kapacitete lokalnih samouprava i zato je to prioritet u našem radu", rekla je Udovički.

Udovički je rekla postoje dve prepreke aktivnijem angažovanju opština, a to je u shvatanju da će neko drugi nešto uraditi, pošto su lokalnim samoupravama bile oduzete nadležnosti. Prema njenim rečima, drugi problem je borba i opština i centralne vlasti sa detaljnim administriranjem svega.

Ovo je prva onlajn obuka koju je Stalna konferencija gradova i opština realizovala za zaposlene u gradskim i opštinskim administracijama, a imajući u vidi pre svega koristi i finansijske uštede koje ovaj savremeni način učenja donosi. Obuka je trajala deset nedelja, počev od 27. januara do 7. aprila ove godine, i bila je namenjena zaposlenima u 22 grada i opštine u Srbiji koji se bave lokalnim ekonomskim razvojem. Donosioci odluka na lokalnom nivou i predstavnici kancelarija za lokalni ekonomski razvoj uspešno su završili ovu e-obuku, sa ciljem da steknu znanja i veštine neophodne da uspešno upravljaju ekonomskim razvojem u svojim zajednicama, privuku domaće i strane investicije i doprinesu otvaranju novih radnih mesta.

Pomenuta e-obuka organizovana je u okviru projekta "Lokalni ekonomski razvoj - obrazovni odgovor" koji finansira USAID Projekat održivog lokalnog razvoja, a sprovodi SKGO.