Vesti

Konferencija „Programski budžet i lokalne samouprave u Srbiji“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa EU Exchange 4 koji finansira Evropska unija, organizuje Nacionalnu konferenciju - „PROGRAMSKI BUDŽET I LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI". Konferencija će se održati 16. jula 2014. godine (sreda), u Beogradu, u Sava centru, Milentija Popovića 9, u sali 3/0, s početkom u 13.00 časova. Gost na konferenciji biće i Lazar Krstić, ministar finansija u Vladi Republike Srbije koji će predstaviti planove i očekivanja Ministarstva finansija u ovom procesu.

Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno je da se odredbe koje se odnose na programski budžet u potpunosti moraju primeniti od donošenja budžeta za 2015. godinu, a to se u potpunosti odnosi i na lokalne vlasti.

Samo unapređenje budžetskog procesa je deo šire reforme upravljanja javnim finansijama, koja stavlja naglasak na utvrđivanje prioriteta i optimizaciju potrošnje u cilju podsticanja privrednog rasta i efikasnog pružanja kvalitetnih usluga javne uprave. Programski budžet predstavlja efikasan mehanizam za sprovođenje te reforme. Takav budžet omogućava bolje upravljanje učinkom javne uprave, veću odgovornost korisnika budžeta, uspostavljanje snažnijih veza između godišnjeg budžeta, utvrđivanja prioritetnih rashoda i izdataka i sprovođenja javnih politika, kao i veću transparentnost potrošnje.

Uputstvom za izradu programskog budžeta koje je objavljeno od strane Ministarstva finansija, SKGO je dobila značajnu ulogu i odgovornost u pripremi i implementaciji programskog budžeta na nivou lokalnih samouprava.

Cilj konferencije je da informiše predstavnike lokalnih samouprava o procesu uvođenja programskog budžeta u Republici Srbiji, obavezama koje u tom procesu stoje pred lokalnim samoupravama, kao i o konkretnoj podršci koju će u tom procesu lokalne samouprave dobiti od SKGO i Ministarstva finansija.

Molimo vas da potvrdite učešće predstavnika vaše lokalne samouprave do 14. jula na e-mail adresu danijela.pocuca@skgo.org

Za dodatne informacije možete se obratiti Željku Krnetiću, koordinatoru za komunikacije telefonom na broj 011/3223-446, ili elektronskim putem na zeljko.krnetic@skgo.org .

Dnevni red >>>