Vesti

Obuka za opštinske savete za zaštitu životne sredine – Komunikacija i akciono planiranje

U okviru programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija", koji uz podršku Švedske agencije za razvoj (SIDA), zajednički realizuju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Švedska asocijacija lokalnih uprava i regiona (SALAR), podržali smo obrazovanje lokalnih Saveta za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Jedan od vidova podrške opštinama koje su osnovale savete, kao i samim savetima je sprovođenje treninga ''Obuka za opštinske savete za zaštitu životne sredine - komunikacija i akciono planiranje''. Trening je namenjen svim članovima saveta i prvi trening je održan 7. i 8. jula 2014. godine u izletištu Grza kod Paraćina, za opštine Batočina, Paraćin i Trstenik.

''Zeleni saveti'' su po načinu konstituisanja i sastavu članova vrlo heterogeni i osetila se potreba da se koroz jedan ovakav trening ostvari bolja povezanost među članovima, usaglase stavovi o prioritetenim pitanjima u lokalnim zajednicama i prepoznaju strateški partneri i zainteresovae strane za repavanje pripritetnih pitanja.

Po potvrdi samih učesniika, Jelena Nešić i Zoran Milinković, treneri iz organizacije ''Inicijativa za demokratsku tranziciju'' uspeli su da kroz aktivan rad u nekoliko povezanih sesija postignu željene efekte. Govorilo se liderstvu i liderskoj ulozi ''Zelenih saveta'' u rešavanju prioritetnih zadataka svake pojedine lokalne zajednice. Osmišljen je koncept dobre komunikacije unutar saveta i sa lokalnom zajednicom, prepoznati su saveznici i oni koji to nisu, ocenjen je njihov uticaj i predloženi načini da se ostvari bolja saradnja i razumevanje za priritetne aktivnosti.

Po mišljenju učesnika, sa ovom novim znanjima i veštinama, biće lakše ostvariti željene ciljeve na zaštiti i unapređenju životne sredine i uključiti najširu zajednicu u te aktivnosti, što je bio i glavni razlog za osnivanje ''Zelenih saveta''.