Vesti

Održana druga sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Pod predsedavanjem Zorana Milenkovića, zamenika predsednika Odbora SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije i predsednika opštine Varvarin, 15. jula 2014. godine, održana je druga sednica ovog Odbora. Sednica je održana u prostorijama SKGO, u Beogradu, sa početkom u 10 časova. Sednici su prisustvovali predstavnici iz 14 gradova i opština Srbije, kao i gosti iz Instituta ''Mihajlo Pupin'' i Beogradske otvorene škole.

Najvažnija tema ove sednice odnosila se na vanrdnu situaciju u kojoj se, tokom maja i juna, našlo 46 jedinica lokalne samouprave. Na sednici Predsedništva SKGO, koja je održana 10. juna, takođe je bilo govora o ovoj temi i zauzeti su odrđeni stavovi koji predstavljaju osnov za aktivnosti u nartednom periodu. Sa najvažnijim stavovima i inicijativama Predsedništva SLGO, članove Odbora upoznao je Novak Gajić, savetnik za lokalni i regionalni razvoj u SKGO. Svi izveštaji o šteti, koja je posledica poplava i klizišta, govore o sredstvima koja nikako neće moći da se prikupe, tako da se ni u otklanjanju posledica ne govori o nadoknadi štete, već o pružanju pomoći onima koji su u ovoj elkementarnoj nepogodi postradali.

U diskusiji koja je usledila, gospodin Milenković je podsetio da je sredinom juna na sastanku u Vladi Srbije bilo dogovoreno da se pristupi lečenju uzroka koji su doveli do ovako velikih šteta, da se pripreme projekti i izračna iznos ulaganja u preventivu i počne sa investicijama u primarne zaštitne mere.

Danica Batoćanin, iz Trstenika, je prisutne upitala na koji način su reagovali na uputstvo Vlade Srbije da sami ne preduzimaju zaprašivanje komaraca, jer će se za to na poplavljenim područjima obezbediti sredstva i sprovesti aktivnosti sa nivoa ministarstva. I pored brojnih reagovanja u javnosti na povećan broj komaraca u životnoj sredini, nije bilo obećanih akcija, tako da su se lokalne vlasti našle između nezadovoljnih građana i formane sprečenosti da aktivno deluju. Nakon diskusije u kojoj su se čula brojna iskustva drugih opština, ocenjeno je da se ne treba oslanjati na obećanja ministarsva, već suzbijanje komaraca treba planirati i sprovoditi u vreme koje je za to optimalno. Nažalost, pokazalo se da je pravovremeno suzbijanje komaraca problematično, jer je celokupan sistem finansiranja ovih aktivnosti nemoguće sprovesti do trenutka kad je to najefikasnije, do aprila meseca, kada se radi larvicidni tretman. Dobijanje saglasnosti na planove zaštite životne sredine i sprovođenje javne nabavke za ove aktivnosti nije moguće završiti pre maja-juna, a tada je propušten termin za najefikasniji tretman. Svi tretmani koji se vrše na odraslim komarcima su daleko skuplji i neefikasniji, a imaju i veći negativan efekat populaciju pčela i drugih insekata.

Diskusija je vođena i oko iskustva u funkcionisanju sistema civilne zaštite, koja je ponovo počela da se uspostavlja u pojedinim gradovima i opštinama. O bogatom iskustvu grada Niša, koje je pretočeno i u Srpsko-ruski humanitarni centar za vanredne situacije, govorio je prof.dr Žarko Ranković, člna gradskog veća, koji je podsetio da nam predstoji i period u kome će sistem nabavke protivgradnih raketa takođe pokazati manjkavosti i realnost koja znači svesno kršenje zakona, kako bi se rakete pravovremeno nabavile. Profesor Ranković je ukazao na još neke manjkavosti sistema civilne zaštite, koje se odnose na sistem veza između članova štaba za vanredne situacije, kao i na zapušteni sistem obaveštavanja i uzbinjivanja u kom od 44 instaliranih, rade samo 24 sirene.

Vrlo slična iskustva ima i grad Čačak, koji je pretrpeo štetu od 13,7 milijardi dinara, koji je tek osnovao jedinicu civilne zaštite i koji se trpi dodatne štete zbog problema sa protivgradnom zaštitom. Sa situacijom u gradu Čačku, članove odbora je upoznao član Gradskog veća Ljubodrag Grbić, koji je svoje izlaganje završio rečima koje se mogu uzeti za zajednički moto ove situacije - mnogo je problema, malo para, čeka nas puno posla.

O novim i tehnološki vrlo naprednim elektronskim sistemima za obaveštavanje i uzbunjivanje, koje proizvodi, montira i servisira institut ''Mihajlo Pupin'', govorili su predstavnici ovog instituta, Jovan Kon, pomoćnik direktora i Miroslav Crnčević, viši savetnik. Posebna ponuda za jedinice lokalne samouprave odnosi se na besplatno snimanje stanja sadašnjeg sistema za obaveštavanje i uzbunjivanje, na osnovu koga se može napraviti dobar predlog za revitalizaciju tog sistema ili njegovu kompletnu zamenu.

Pored ovih aktivnosti, Vladimir Pavlović, iz Beogrdske otvorene škole, najavio je projekat u kome će se organizacije civilnog društa povezati sa opštinskim strukturama, kako bi se zajednički definisala uloga i mesto OCD u sistemu civilne zaštite, a kako je to već definisano konceptom urbane dostupnosti i prilagođenosti na klimatske promene.

Poslednja informacija na sednici odnosila se na formiranje zelenih saveta, sve veći broj inicijativa za formiranje novih i aktivnosti kroz koje prolaze već formirani zeleni saveti.

Nakon sednice Odbora, svi članovi ovog odbora su se pridružili članovima Odbora za urbanizam, stanovanje i graditeljstvo i Odbora za komunalne dellatnosti i energetiku, na treningu na temu ''Politike i propisi Evropske unije iz oblasti energetike i povezanih oblasti''. Seminar se organizuje kao važna aktivnost u podizanju kapaciteta zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija u okviru programa ''Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija, koji SKGO sprovodi u saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR), a uz podršku Kraljevine Švedske.