Vesti

Politike i propisi EU iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja i energetske efikasnosti

U okviru programa "Podrška lokalnoj samoupravi u Srbiji u procesu EU integracija" koji finansira Kraljevina Švedska, a implementira SKGO u saradnji sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti održano je predavanje/obuka na temu Politike i propisi EU iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja - prezentacija Analize uticaja procesa pristupanja Srbije EU na lokalne samouprave u oblasti socijalne politike i zapošljavanja, 14. jula 2014. godine i predavanje/obuka na temu Politike i propisi EU iz oblasti energetike i povezanih oblasti - prezentacija Analize uticaja procesa pristupanja Srbije EU na lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti, 15. jula 2014. godine u prostorijama SKGO.

Obuke su imale za cilj podizanje kapaciteta članova odbora SKGO u pogledu uticaja procesa EU integracija na lokalnu samoupravu, zatim poznavanja relevantnih EU propisa i politika iz oblasti socijalne zaštite i politike zapošljavanja/energetske efikasnosti, kao obaveza koje mora ispuniti lokalna samouprava u procesu primene EU standarda.

U uvodnom delu obe obuke, Aleksandra Vukmirović, šef Službe za EU integracije i međunarodnu saradnju SKGO održala je kratko predavanje na temu Uloga lokalne samouprave i značaj uključivanja lokalne samouprave u proces pristupanja Republike Srbije EU. U ovom predavanju ukazano je na trenutno stanje procesa pristupanja, na ulogu LS i značaj ranog uključivanja lokalne samouprave u proces pristupanja, a naročito u pregovarački proces uz posledice neuključivanja, kao i aktivnosti koje JLS moraju preduzeti u smislu internih priprema, delovanja ka nacionalnom i EU nivou kako bi mogla preuzeti obaveze koje ih očekuju. Takođe, predstavljena je uloga SKGO u ovom procesu, a naročito u okviru procesa pregovora, rezultate i planove za naredni period, kao i aktivnosti na izradi analiza uticaja u različitim oblastima.

Autor analize i ekspert SKGO Zoran Ristić predstavio je 14. jula osnovne rezultate Analize u oblasti socijalne politike i zapošljavanja koja je pripremljena u okviru gore navedenog programa. U prvom delu predstavljen je pravni okvir koji pokriva teme pregovaračkog poglavlja 19 - Socijalna politika i zapošljavanje i to na međunarodnom, evropskom i nacionalnom nivou. Zatim je ukazano na stepen harmonizacije nacionalnih propisa u Srbiji sa propisima EU, a izvršno je i poređenje zahteva standarda EU u ovoj oblasti sa trenutnim stanjem u JLS u Srbiji. Na kraju, predstavljene su preporuke za lokalne samouprave i SKGO za dalje pravce delovanja u oblasti socijalne politike i zapošljavanja tokom procesa pristupanja Srbije EU.

Drugog dana, autor analize i ekspert SKGO Aleksandar Macura predstavio je osnovne rezultate Analize u oblasti energetike I povezanih oblasti. U prvom delu, predstavljeno je trenutno stanje u kojem se nalaze lokalne samouprave kada je u pitanju energetika. Zatim je predstavljeno stanje u upravljanju energetskim pitanjima na lokalnom nivou i značaj procesa pristupanja za unapređenje tog stanja. U poslednjem delu, ekspert je predstavio preporuke za lokalne samouprave i SKGO za dalje pravce delovanja u oblasti energetike u procesu pristupanja Srbije EU.

Cilj predstavljenih analiza jeste da se utvrdi realno stanje u ovoj oblasti kada je u pitanju uticaj propisa i politika na nadležnosti i kapacitete lokalne samouprave za primenu EU standarda, a u svrhu kvalitetnog učešća lokalne samouprave u pregovaračkom procesu i njihove pripreme za preuzimanje budućih obaveza.

Materijale sa obuke iz oblasti socijalne politike i zapošljavanja možete preuzeti ovde >>>
Materijale sa obuke iz oblasti energetske efikasnosti možete preuzeti ovde >>>>

Za više informacija možete kontaktirati Službu za EU integracije i međunarodnu saradnju - Aleksandru Vukmirović, šefa Službe i Ivana Božovića, koordinatora na programu (Tel. 011/3223 446, E-mail: euintegracije@skgo.org ).