Vesti

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope: Predizborna misija u Gruziji

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, na čelu sa Jos Vienen iz Holandije, sprovela je predizbornu misiju 28. i 29. maja 2014. godine, radi procene situacije u Gruziji pre lokalnih izbora koji su bili održani u nedelju, 15. juna 2014. U ovoj delegaciji je bila i Dušica Davidović, član Delegacije Republike Srbije u Veću regiona, inače član Skupštine grada Niša, koja je posmatrala lokalne izbore u Tbilisiju.

Parlamentarni izbori u 2012. i predsednički izbori u 2013. doveli su do mirnog prenosa vlasti u Gruziji koji je na međunarodnom nivou bio priznat kao pozitivan znak za proces demokratizacije.

Međutim, polarizacija između Gruzijske stranke San, trenutno na vlasti, koju je osnovao Bidzina Ivanishvili i Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM), trenutno u opoziciji koju predvodi bivši predsednik Mihail SAKASHVILI, nastavlja da bude suštinska odlika političkog trenda u Gruziji. Oštra retorika političkih protivnika i navodi o politički motivisanom maltretiranju i dalje je problem, naročito u fazi lokalne predizborne kampanje za izbore održane 15. juna 2014.

Istovremeno, Vlada Gruzije je obećala snažnu posvećenost obezbeđivanju fer i slobodnih izbora na lokalnom nivou. Delegacija Kongresa je potvrdila, tokom predizborne misije, da je došlo do određenog napretka u pogledu opšte predizborne atmosfere, slobode medija i nezavisnosti pravosuđa u odnosu na prethodne izbore. Uprkos boljoj predizbornoj atmosferi u odnosu na nacionalne izbore 2012. i 2013. godine, opisane od strane predstavnika Delegacije Kongresa, postoje povremeni nasilni incidenti zbog političke kulture i opšte klime osvete koja preovlađuje u zemlji.

Kako je istakla Dušica Davidović, izbori u Gruziji i pored najave mogućih incidenata na biračkim mestima, protekli su u fer i korektnoj atmosferi. Misija Kongresa je pokrivala glavni grad Tbilisi, Kutijasi, Gori i Batumi. Gospođa Davidović je takođe istakla da je bilo puno primedbi od strane opozicije i medija na cenzuru i nasilje koje se sprovodi nad liderima opozicionih partija, što je vladajuća koalicija negirala. Sastanak sa ministarkom pravde je upravo i pokazao da nema dijaloga između vlasti i opozicije. Gospođa Davidović je naglasila da tenzije koje su postojale pred lokalne izbore 15. juna, se nisu prenele na birališta na sam dan glasanja, tako da je sve proteklo u fer i korektnoj atmosferi.