Vesti

Pomoć Srbiji za saniranje posledica majskih poplava - Donatorska konferencija u Briselu

Donatorska konferencija za pomoć Bosni i Hercegovini i Srbiji u saniranju posledice majskih poplava održana je 16. jula 2014. godine, u Briselu u organizaciji Evropske komisije i ko-organizaciji Francuske i Slovenije.

Cilj konferencije bio je prikupljanje donatorske pomoći za oporavak od posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile ova područja u maju ove godine, sa akcentom na ekonomski oporavak i finansijsku pomoć. Takođe, cilj je bio i unapređenje saradnje u regionu u pogledu prirodnih nepogoda.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici donatora iz preko 60 zemalja, međunarodnih finansijskih institucija i predstavnici ključnih organizacija civilnog društva. Stalnu konferenciju gradova i opština na donatorskoj konferenciji na poziv organizatora predstavljao je generalni sekretar Đorđe Staničić.

Na konferenciji je obećana pomoć od 995,2 miliona evra za Srbiju, 809,2 miliona evra za Bosnu i 41,4 miliona evra za prekogranične aktivnosti dve zemlje. Od toga je EU obećala 195 miliona evra pomoći dvema državama. EU će na zahtev Srbije i BiH obezbediti koordiniranu pomoć iz Mehanizma Civilne zaštite EU, a takođe će određena sredstva za rekonstrukciju biti upotrebljena iz sredstava pretpristupne pomoći - IPA, i u slučaju Srbije iz Evropskog fonda solidarnosti.

Prikupljena pomoć biće iskorišćena u svrhu rekonstrukcije kuća i javnih zgrada, obnove poslova, snabdevanje vodom i strujom, zatim u svrhu konsolidacije odbrane od poplava, prevencije nepogoda i obnavljanju oštećene saobraćajne i energetske infrastrukture. Obe zemlje primenjivaće mere sprečavanja poplava i upravljanja rizikom od poplava, regionalne saradnje za kontrolu rečnih korita, razvoja civilnog mehanizma zaštite, ulaganja u energetske i politike zaštite životne sredine, finansiranja privatnog sektora pogođenog poplavama. Prioritet u pružanju pomoći - smeštaja, zdravstvene zaštite i obrazovanja moraju imati najranjivije grupe - deca, žene, stariji, Romi i osobe sa invaliditetom.
Donatorska sredstva trošiće se uz pomoć EU na koordiniran način i uz korišćenje postojećih struktura, a način trošenja mora biti efikasan, brz I transparentan na šta su se vlade obe zemlje obavezale.

"Evropska komisija će za 6 meseci organizovati još jednu konferenciju koja će imati za cilj praćenje napretka u sprovođenju podrške", izjavio je komesar Štefan File.

Preuzmite Zaključke donatorske konferencije na srpskom >>> 
Preuzmite Zaključke donatorske konferencije na engleskom >>>
Ovde možete preuzeti materijale sa donatorske konferencije >>>

Za više informacija o donatorskoj pomoći posetite vebsajt Delegacije Evropske unije u Srbiji >>>

Za dodatne informacije molimo vas da se obratite Službi SKGO za evropske integracije i međunarodnu saradnju na tel. br. 011/3223 446, e-mail: euintegracije@skgo.org