Vesti

Diskusija o nacrtima zakona o izmenama i dopunama zakona o LS i komunalnoj policiji

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu organizovali su 1. avgusta 2014. godine, okrugli sto posvećen nacrtima zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o komunalnoj policiji.

O nacrtima zakona prisutnima govorili su Željko Ožegović, državni sekretar u MDULS i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, a Saša Mogić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu predstavio je nacrte dva zakona.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović podsetio je da je ovo Ministarstvo uputilo na raspravu tri predloga zakonskih rešenja, i to: Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, kao i Nacrt zakona o zaposlenima u AP i JLS. Javna rasprava traje od 24. jula do 18. avgusta, a sugestije, komentari i predlozi mogu se dostaviti na lokalna.samouprava@mduls.gov.rs .

Govoreći o predlogu Nacrta zakona o zaposlenima u AP i JLS, Ožegović je naglasio da se na taj zakon čeka od 1991. godine, a da je Zakon o lokalnoj samoupravi, donet 2007. godine, preživeo test vremena, ali da ga je nužno menjati zato što je donet niz sektorskih zakona sa kojima mora da se usaglasi i dopuni kako bi bio efikasniji.

"Zakon je vrlo bitan za funkcionisanje države, unapređivanje pozitivnog uticaja na ekonomski razvoj opština i služi pravljenju jakih jedinica lokalne samouprave kao servisa građana", rekao je Ožegović i dodao da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviti da unapređuje odnos centralne vlasti i jedinica lokalne samouprave.

Kada je reč o komunalnoj policiji, državni sekretar je naglasio da je komunalna policija imala preventivnu ulogu ili da je davala podršku drugim delovima uprave, npr. asistencija inspekcijskim službama. Najavio je izradu kodeksa o komunalnoj policiji kojim će se unaprediti njen odnos prema građanima, a na kraju se zahvalio na saradnji Stalnoj konferenciji gradova i opština.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić naveo je da Stalna konferencija okuplja lokalne samouprave oko tema koje su važne, a Zakon o lokalnoj samoupravi, kao osnovni zakon predstavlja jedno od najvažnijih pitanja. Potrebno je podizati kapacitete gradova i opština kako bi građanima i privredi bile pružane usluge koje zaslužuju, istakao je Staničić.

"Pored uređivanja statusa mesnih zajednica i jačanja nadzorne funkcije jedinice lokalne samouprave nad zakonitošću rada mesne zajednice, kao važnu novinu potrebno je napomenuti postavljanje detaljnijeg i preciznijeg okvira za međuopštinsku saradnju koja je preduslov za realizaciju infrastrukturnih projekata finansiranih kroz EU fondove, koje zbog veličine, opštine neće moći same da implementiraju". Takođe, Staničić se založio za jasnu zakonsku definiciju statusa SKGO, kao jedine nacionalne asocijacije lokalnih samouprava u Srbiji, sa ciljem jačanja njene pozicije i uloge pred centralnim organima vlasti.

U nastavku skupa predstavnici gradova/opština i gradskih opština davali su mišljenja, sugestije i konkretne predloge na nacrte zakona, a mnogi predlozi uzeti su na dodatno razmatranje od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

 SKGO je organizovala ovaj skup u okviru projekta institucionalne podrske koju podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).