Vesti

Slobodan pristup informacijama


Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa ABA/CEELI (Američko udruženje pravnika – pravna inicijativa za centralnu i istočnu Evropu), uz finansijsku podršku USAID-a organizovala je završni seminar „Slobodan pristup informacijama“ 17. februara 2009. u hotelu Hyatt Beograd. Tokom perioda septembar 2008 – februar 2009. organizovano je osam regionalnih seminara širom Srbije sa ciljem da se unapredi razumevanje i olakša uspešnija implementacija Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja RS, na lokalnom nivou.


Na seminaru su govorili:

  • Rodoljub Šabić – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti RS
  • dr Dejan Milenković – Komitet pravnika za ljudska prava
  • Nemanja Nenadić – Transparentnost Srbija
  • Miloš Stanojčić – ovlašćeno lice za postupanje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, grad Šabac

Kroz diskusiju sa učesnicima predavači su prezentovali svoja iskustva iz prakse u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Takođe, ukazano je na određene nedostatke koje trenutno postoje u Zakonu, kao i odnos ovog zakonskog rešenja sa novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe su predstavljeni primeri dobre prakse – iskustva lica ovlašćenih za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama na lokalnom nivou.

Seminaru je prisustvovalo oko 90 učesnika iz 60 gradova i opština Srbije.