Vesti

Pomoć nakon poplava - GIZ poklonio komunalnu opremu opštinama Svilajnac i Krupanj

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ poklonila je opštinama Krupanj i Svilajnac neophodnu opremu u vrednosti od 30.000 evra za ponovno uspostavljanje sistema sakupljanja otpada i kanalizacije. Majske poplave su uništile u ovim opštinama veći deo kontejnera i izazvale kvarove ili potpuni kolaps u sistemu vodosnabdevanja i kanalizacije. Na osnovu analize potreba opština, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, opština Svilajnac je dobila kante za sakupljanje otpada u domaćinstvima, metalne kontejnere za sakupljanje otpada i žičane kontejnere za selektivno sakupljanje PET ambalaže. Budući da je u opštini Krupanj nastradao veći deo kanalizacione mreže, analizom stanja je utvrđeno da su ovoj opštini pored metalnih kontejnera, najpotrebnije cevi, šahtovi i rešetke za uličnu kanalizaciju.

Pre poplava opština Svilajnac je bila jedna od malobrojnih opština u Srbiji koja je pokrivala celokupnu svoju teritoriju uslugom sakupljanja otpada i selektivnog sakupljanja PET ambalaže. Ova donacija će pomoći Komunalnom javnom preduzeću "Morava" da ponovo uspostavi sistem prikupljanja otpada i spreči stvaranje divljih deponija na teritoriji opštine. Građani, koji su već ranije usvojili naviku selektivnog sakupljanja PET boca moći će opet da ih vrate u proces reciklaže i smanje količinu otpada koji završava na opštinskoj deponiji.

Komunalno preduzeće „1. maj" iz Krupnja postaviće nove metalne kontejnere u gradskoj zoni, kako bi se normalizovalo stanje u sakupljanju i transportu otpada. U avgustu i septembru radnicima komunalnog preduzeća predstoje radovi na postavljanju kanalizacionih cevi i druge opreme.

U saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine GIZ skoro dve godine pomaže ovim opštinama da uspostave održivi sistem upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Osnovni cilj ove podrške opštinama se sastoji u uspostavljanju cirkularne ekonomije putem reciklaže i prečišćavanja otpadnih voda.