Vesti

Mreža za urbanizam SKGO

Drugi sastanak Mreže načelnika za urbanizam SKGO održan je  u utorak, 23. septembra 2014. godine, u Beogradu. Na sastanku je prisustvovalo više od 120 učesnika iz oko 90 gradova i opština. Većinu prisutnih činili su načelnici odeljenja i rukovodioci službi za urbanističke i građevinske poslove. Ova Mreža je aktivna već godinu dana, a glavne aktivnosti su informisanje, prikupljanje podataka, davanje mišljenja na nacrte propisa i slično.

Na sastanku je obrađeno više aktuelnih tema. Najveće interesovanje prisutnih je vladalo za najavu novog pravnog okvira za planiranje i izgradnju. Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović, najavila je da se tokom oktobra očekuje upućivanje Predloga zakona o izmenama zakona o planiranju i izgradnji Narodnoj skupštini. Prisutni su pozdravili činjenicu da je veliki broj primedbi upućenih od strane jedinica lokalne samouprave ugrađen u novi Nacrt zakona. Takođe, sa pažnjom je primljena informacija da će se paralelno sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji, pristupiti izmenama Zakona o državnom premeru i katastru.

O implikacijama Zakona o javnoj svojini na rad Odeljenja za urbanizam, članovima Mreže govorila je saradnica SKGO Dragana Marković. Uočeno je da postoji veliko nepoznavanje ovog propisa i različita praksa u postupanju državnih organa. Odeljenja za urbanizam se u svakodnevnom radu, suočavaju sa novom pravnom situacijom u pogledu svojine na zemljištu, nastalom nakon usvajanja Zakona o javnoj svojini. Savetodavni centar SKGO pruža stručnu pomoć gradovima i opštinama u primeni Zakona o javnoj svojini, pa su i članovi Mreže upućeni da sva otvorena pitanja na koja juče nisu dobili odgovor upute Stalnoj konferenciji, preko Savetodavnog centra.

Članovima Mreže predstavljen je Vodič za participaciju u urbanom planiranju, koji je izrađen u okviru GIZ projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem". Rana participacija u planiranju je novi institut koji će se naći u Zakonu o planiranju i izgradnji, pa je GIZ, u saradnji sa SKGO, ponudio organizaciju obuka za urbaniste na lokalu na ovu temu.

U panel diskusiji, u završnom delu skupa, govorili su načelnici Odeljenja - članovi Mreže iz Sombora, Savskog Venca, Negotina i Niša.