Vesti

Peta sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje


Peta sednica Odbora SKGO za urbanizam i stanovanje održana je 17. februara 2009. godine u Beogradu. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora, predsednik opštine Lajkovac, Dušan Živanović. Tema sednice bio je Nacrt zakona o uređenju prostora, građevinskom zemljištu i izgradnji. Ovaj Nacrt je trenutno na javnoj raspravi, tako da su članovi Odbora iznosili svoje komentare na radnu verziju teksta. Najviše polemika izazvale su prelazne i kaznene odredbe, a članovi smatraju da prelazne odredbe treba da idu u korist lokalne samouprave. Posebno je skrenuta pažnja na činjenicu da veliki broj opština i gradova ima nedavno usvojene prostorne planove i generalne urbanističke planove, a da veliki broj jedinica lokalne samouprave ima planove u završnoj fazi izrade. Sve ove slučajeve treba uzeti u obzir i ugraditi ih u prelazne odredbe novog zakona.


Pored toga, na sednici Odbora bilo je reči i o izmenama i dopunama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i o Nacrtu Zakona o državnom premeru i katastru.


Odbor za urbanizam i stanovanje imenovao je člana Radne grupe za izradu programskog dokumenta Stalne konferencije gradova i opština iz komunalne oblasti, urbanizma, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Gospodin Radislav Jelačić iz Sombora predstavljaće Odbor za urbanizam i stanovanje u ovoj Radnoj grupi.