Vesti

MODELI ODLUKA O LOKALNOM PRAVOBRANILAŠTVU

Zakonom o pravobranilaštvu („Sl. glasnik RS" br. 55/2014) utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu zakona donesu nove odluke o uređenju i organizaciji opštinskog/gradskog pravobranilaštva.

SKGO je, u želji da pomogne svojim članicama u što efikasnijoj primeni Zakona, izradila Model odluke o opštinskom/gradskom pravobranilaštvu, Model odluke o zajedničkom pravobranilaštvu, kao i Model sporazuma o međuopštinskoj saradnji u poslovima pravne zaštite imovinskih prava i interesa. Ovi modeli izrađeni su u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji sprovodi SKGO a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Za potrebe izrade modela SKGO je ostvarila saradnju sa prof. dr Bogoljubom Milosavljevićem, redovnim profesorom ustavnog i upravnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu, istaknutim stručnjakom u ovim oblastima. U postupku finalizacije ovih modela konsultovano je i Ministarstvo pravde, koje sa stanovišta svog delokruga nije imalo nikakve primedbe.

Posebno napominjemo da se očekuje donošenje Zakona o zaposlenima u AP i JLS, te pozivamo članice da prate ovaj proces i usklade ponuđene modele sa konačnim zakonskim rešenjima.

Za sve dodatne informacije kontakt osoba ispred SKGO je Ružica Aranđelović Ilić, savetnik za pravna pitanja, e-mail adresa ruzica.arandjelovic.ilic@skgo.org , telefon: 011/3223 446.

Modeli odluka >>>