Vesti

Regionalni skupovi u okviru EU programa “Evropa za građane i građanke“

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, kao nacionalna kontakt tačka za program Evropske unije "Evropa za građane i građanke" u Srbiji, poziva organizacije civilnog društva i jedinice lokalne samouprave sa teritorije Republike Srbije da prijave svoje predstavnike za učešće na regionalnim skupovima u okviru pomenutog programa:

  • Regionalni kontakt seminar "Lokalno partnerstvo za Evropu", koji se održava u Ljubljani 24. i 25. novembra 2014. godine ima za cilj promociju lokalnih partnerstava između organizacija civilnog društva i javnih institucija i njihove saradnje u centralnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu, u cilju pripreme uspešnih zajedničkih projekata za program Evropske unije "Evropa za građane i građanke. Na skupu će biti prisutno oko 50 predstavnika civilnog društva i lokalnih samouprava iz regiona - Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Kosova.

Organizator skupa u Ljubljani je Centar Republike Slovenije za mobilnost i evropske obrazovne i trening programe, koji je nacionalna kontakt tačka za program Evropske unije "Evropa za građane i građanke" u Sloveniji.

Organizator je u mogućnosti da pokrije troškove smeštaja i puta za jednog predstavnika organizacija civilnog društva i jednog predstavnika lokalne samouprave iz Srbije.

  • Regionalni forum Evropa za građane koji se održava u Zagrebu 27. i 28. novembra 2014. godine, ima za cilj formiranje partnerstava za razvoj projektnih ideja u okviru Programa "Evropa za građane i građanke". Učesnici skupova - predstavnici civilnog društva i lokalnih samouprava zemalja iz regiona - Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine - će imati priliku da kreativno osmisle projektne ideje, to jest buduće projektne predloge, zajedno sa potencijalnim partnerima iz navedenih zemalja.

Organizator skupa u Zagrebu je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske koji je nacionalna kontakt tačka za program Evropske unije "Evropa za građane i građanke" u Hrvatskoj.

Organizator je u mogućnosti da pokrije troškove smeštaja i puta za ukupno tri predstavnika organizacija civilnog društva ili lokalne samouprave iz Srbije.

Zainteresovani kandidati treba da dostave motivaciono pismo (ne duže od jedne stranice formata A4) u kojem će objasniti projektnu ideju koju bi želeli da razviju na skupu ili lokalne probleme koje žele da reše zajedničkim projektom, kao i relevantnost ideje za prioritete programa "Evropa za građane i građanke".

Takođe, u motivacionom pismu treba navesti prethodno iskustvo koje organizacija civilnog društva/jedinica lokalne samouprave iz koje kandidat dolazi, ima u okviru evropskih programa, planirane aktivnosti vezane za regionalnu saradnju  i prvi izbor skupa na kome žele da učestvuju (Ljubljana ili Zagreb). Motivaciono pismo treba da bude na engleskom jeziku.

Prijave sa motivacionim pismom treba poslati najkasnije do četvrtka 30. oktobra 2014. godine na djordje.popovic@civilnodrustvo.gov.rsKomisija Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom će od pristiglih prijava odabrati najbolje za oba skupa i o rezultatima obavestiti sve kandidate.

Glavni prioriteti Programa "Evropa za građane i građanke" su da doprinese da građani razumeju Evropsku Uniju, njenu istoriju i različitosti, kao i da promoviše evropsko građanstvo i unapredi građansko i demokratsko učešće na nivou EU. Posebni prioriteti Programa su podizanje svesti u pogledu sećanja, zajedničke istorije i vrednosti, kao i cilja Unije kojim se promovišu mir, njene vrednosti i dobrobit njenih naroda podsticanjem rasprava, promišljanja i razvoja mreža. Poseban akcenat se daje i podsticanju demokratskog i građanskog učešća na nivou Unije, razvoju građanskog razumevanja postupka donošenja politika Unije i podsticanju mogućnosti društvenog i međukulturnog angažovanja i volontiranja na nivou Unije. Više o samom programu možete videti na - http://civilnodrustvo.gov.rs/evropa-za-gradjane-i-gradjanke/o-programu

Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati Đorđa Popovića, savetnika u Grupi za međunarodnu saradnju i evropske integracije, na gore navedenu elektronsku adresu ili putem telefona (011) 3130 968.