Vesti

Izveštaj sa VIII sednice Predsedništva

U Beogradu je 11. februara 2009. godin, održana Osma sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština kojom je predsedavao Nenad Milenković, predsednik SKGO i predsednik opštine Novi Beograd. Pored članova Predsedništva, sednici je prisustvovao i Stanko Terzić, zamenik gradonačelnika Valjeva, kao i predstavnici donatora i stranih partnera Stalne konferencije gradova i opština, i to SIDA, UNDP, SDC, GTZ, Savet Evrope i MEGA.

U prvom delu sednice, jednoglasno su usvojeni Zapisnik sa Šeste sednice održane 19.11.2008. godine, Zapisnik sa Sedme elektronske sednice održane 05.12.2008. godine, kao i Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO u 2008. godini. Povodom treće tačke Dnevnog reda, Informacija o inicijativama odbora i drugih tela i članova SKGO, zaključeno je da se podržavaju inicijative odbora i drugih tela kao i članova SKGO. Takođe, zaključeno je da ukoliko inicijative za izmene i dopune Nacrta zakona o zaštiti životne sredine iz objektivnih razloga ne budu uvrštene u Predlog zakona, iste će biti ponuđene u amandmanskoj formi u toku dalje zakonodavne procedure u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Povodom Inicijative za korekciju aktuelne politike formiranja cena komunalnih proizvoda i usluga, koju je inicirao grad Valjevo, usvojeno je da se predloži ukidanje Uredbe o postupku privremene obustave prenosa transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije jedinici lokalne samouprave, odnosno prenosa pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća, kao mera korekcije tekuće politike cena komunalnih proizvoda i usluga, radi obezbeđivanja održivosti sistema komunalnih usluga. Ova Inicijativa je upućena Vladi i resornom ministarstvu. U daljem toku sednice Predsedništvo SKGO je razmatralo Informaciju o Nacrtu zakona o regionalnom razvoju. Zaključeno je da se stavovi izneti na ovoj sednici Predsedništva upute Odboru za ravnomerni regionalni razvoj SKGO, kao i da se svi članovi Predsedništva detaljno upoznaju sa ovim Nacrtom zakona i svoje komentare dostave Stručnoj službi u narednih 7 dana od dana sednice. U skladu sa tim, predloženo je da Odbor za ravnomerni regionalni razvoj razmotri ovaj Nacrt zakona i, uz sve dobijene sugestije, na svojoj sledećoj sednici stavove o Nacrtu zakona dostavi nadležnom Ministarstvu.

Pod tačkom 5. Razmatrana su Aktuelna pitanja saradnje sa CEMR-om. Posle kraće diskusije, zaključeno je da SKGO, kao punopravni član Evropskog saveta opština i regija, podržava težnju Skupštine AP Vojvodina da se na neformalan način uključi u aktivnosti CEMR, na način koji je u skladu sa aktima te organizacije i izražava spremnost na saradnju sa Skupštinom AP Vojvodine radi koodiniranog učešća na predstojećoj Skupštini CEMR u Malmeu u aprilu 2009. godine. Takođe, obaveštenje o ovom zaključku Predsedništva SKGO biće dostavljeno Savetu evropskih opština i regija, kao i Skupštini AP Vojvodina. Nakon ove tačke, Predsedništvo SKGO je jednoglasno usvojilo Informaciju o studijskoj poseti Austrijskoj asocijaciji gradova i opština sa spiskom članova delegacije SKGO.

Povodom sedme tačke dnevnog reda, Predsedništvo SKGO je usvojilo Plan rada SKGO za 2009. godinu i donelo Odluku o pristupanju pripremi programskih dokumenata i Strategije SKGO za zastupanje i promociju programskih ciljeva. Na samom kraju sednice, Predsedništvo SKGO je razmatralo Predlog odluke o visini članskog doprinosa za 2009. godinu, s obzirom na neophodnost da se u dogledno vreme postigne viši nivo finansijske održivosti asocijacije. Ovakvo opredeljenje članstva iskazano je i Odlukom o usvajanju biznis plana SKGO usvojenom na 36. skupštini Stalne konferencije gradova i opština, održanoj 3. decembra 2007. godine u Beogradu. Biznis planom, tj. finansijskim planom, za 2009. godinu je predviđen realan rast nivoa članskog doprinosa u visini od 18,8% u odnosu na 2008. godinu uz povećanje za iznos zvanično projektovane inflacije za 2009. godinu. Međutim, imajući na umu globalnu finansijsku krizu kao i očekivanja da će se pune posledice iste u Srbiji imati efekte i na prihode lokalnih samouprava, predloženo je samo nominalno povećanje u iznosu od 18,8%, bez uključivanja zvanične projekcije inflacije iz Revidiranog Memoranduma o budžetu, fiskalnoj i ekonomskoj politici za 2009. godinu.

Kako nije bilo novih pitanja i predloga za raspravu, zaključen je rad Osme sednice Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština.