Vesti

Poverenici SKGO ponovo na okupu

Redovno godišnje okupljanje lokalnih poverenika SKGO održano je na Zlatiboru od 28. do 30. oktobra. Kao i prilikom dosadašnjih okupljanja, poverenici su imali priliku da se sretnu sa predstavnicima Sekretarijata SKGO i da dobiju informacije o aktuelnim aktivnostima koje sprovodi Stalna konferencija.

Pored toga, okupljanje je bilo prilika i da poverenici artikulišu potrebe lokalnih administracija koje predstavljaju, da u direktnim razgovorima sa predstavnicima SKGO dobiju dodatne informacije iz oblasti delovanja SKGO koje su im posebno značajne (aktuelne izmene pravnog okvira, priprema programskog budžeta, učešće JLS u procesu evropskih integracija i dr.).

Kao i svakog puta, drugi deo skupa bio je usmeren na jačanje kapaciteta Mreže poverenika i u tu svrhu realizovane su dve izuzetno osmišljenje i sprovedene radionice tokom kojih su u interaktivnoj atmosferi, pružena rešenja i dati predlozi i nova viđenja za sprovođenje aktivnosti sa kojima se sami poverenici, radeći u lokalnoj administraciji susreću. Jedna radionica imala je za cilj da ponudi praktična rešenja u vezi sa uključivanjem predstavnika civilnog sektora u kreiranje lokalnog budžeta, dok su tokom druge na temu ''Realizacija javnih politika: od ideje do projekta'', osmišljavani načini na koji se javne politike mogu  sprovesti u praksi i doprineti unapređenju lokalnih zajednica kroz realizaciju konkretnih projekata i akcija.

S obzirom na to da Sastanak Mreže poverenika SKGO nije skup koji je usmeren samo na usvajanje novih informacija iz domena rada SKGO, učesnici su iskoristili priliku da tokom međusobnih susreta porazgovaraju o samoj praksi, načinima na koji prelazilaze poteškoće  u radu, ali i da se pohvale dobrim primerima is opština i gradova koje predstavljaju. Može se reći da ovo predstavlja i dodatu vrednost ovih skupova što jasno potvrđuje neophodnost i potrebu njihovog daljeg, sada već i tradicionalnog, održavanja.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta "Instituacionalna podrška SKGO - faza 2", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).