Vesti

Izazovi i perspektiva saradnje lokalne samouprave i univerziteta

Stalna konferencija gradova i opština i Univerzitet u Beogradu/Savet za razvoj karijere organizovali su zajedničku sednicu odbora SKGO, i to Odbora za ekonomski razvoj, Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu i Odbora za zdravlje i socijalnu politiku na temu "SARADNJA UNIVERZITETA I LOKALNE SAMOUPRAVE - izazovi i perspektive". Skup je održan 13. novembra 2014. godine u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, uz finansijsku podršku projekta "Institucionalna podrška SKGO - faza 2", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Ovaj skup je bio jedinstven, jer u skorijoj prošlosti nije oraganizovan skup o prednostima partnerstva lokalnih samouprava i univerziteta u Srbiji, kao i prioritetima i mogućim dometima te saradnje. Zajedničku sednicu odbora je otvorio predsednik SKGO prof.dr Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, koji je ne samo sa pozicije gradonačelnika, nego iz pozicije profesora univerziteta govorio o važnosti saradnje akademske zajednice sa predstavnicima lokalnih samouprava. Takođe, prisutne je pozdravio i prof. dr Vladimir Bumbaširović rektor beogradskog univerziteta i istakao važnost redovnog sastajanja predstavnika akademske zajednice sa predstavnicima lokalne samouprave, gde bi se razmatrali modeli saradnje. On je pozvao sve prisutne i da kroz zajedničku diskusiju razmotre i predlože neke nove oblike saradnje koji bi bili odgovarajući u postojećem društvenom kontekstu.

Na zajedničkoj sednici odbora su predstavljeni primeri dobre prakse ove saradnje i to: grada Beograda, grada Novog Sada, grada Zrenjanina, a o modelima saradnje su govorili kako predstavnici univerziteta, tako i predstavnici lokalnih samouprava.

Grad Beograd je predstavio projekat BG praksa, koji ima za cilj da studentima beogradskog univerziteta obezbedi radnu praksu u javnim ustanovama nad kojima lokalna samouprava ima nadležnosti. O ovom modelu je govorio Dragomir Petronijević, član gradskog veća, koji je istakao da se nada da će BG praksa omogućiti u narednom periodu da studenti vrše radnu praksu i u privatnom sektoru, kao i u medicinskim centrima. Takođe, u okviru primera saradnje grada Beograda je predstavljen Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih univerziteta, koji se nalazi u opštini Palilula i koji je u prethodnom periodu sproveo veliki broj projekata i programa. Jelena Nešić, iz Democratic Transition Initiative je predstavila kako funkcioniše poslovno-tehnološki inkubator, a Tomislav Jovanović, direktor javnog preduzeća Poslovog prostora, je istakao značaj jednog ovakovog kvalitetanog poslovno-tehnološkog inkubatora za poslovni razvoj celokupne lokalne zajednice.

Grad Novi Sad su predstavljali šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i prorektor za finansije i organizaciju Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Radovan Pejanović. Oni su istakli da je grad Novi Sad prepoznao važnost ove saradnje, što su i potvrdili potpisivanjem sporazuma o saradnji u vezi sa realizacijom studentske prakse u organima gradske uprave. Na ovaj način je obezbeđeno studentima da dobiju radnu praksu i da dobiju dodatne veštine koji su potrebni za tržište rada, čime se povećavaju njihove šanse za zapošljavanje. Oni su takođe govorili i o drugim projektima koje zajedno realizuju grad i univerzitet u Novom Sadu, a kao što su: „Poslovni inkubator u oblasti informacionih tehnologija" koji je osnovao grad, zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka, zatim projekat grada i Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona", kao i druge projekte.

Grad Zrenjanin predstavljali su Duško Radišić, pomoćnik gradonačlnika za LER i prof. Dr Milan Pavlović, sa Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin koji su istakli saradnju ovog fakulteta sa kompanijom NIS, a koja je rezultirala novim studijskim programima u skladu sa potrebama NIS-a, kao i organizovanje studenske prakse u NIS-u i zajedničkim predavanjima. Takođe su istakli i druge oblike saradnje između lokalne samouprave, univerziteta, privatnog sektora i Ministarstva omladine i sporta.

Sa ove zajedničke sednice Odbora je proizašla inicijativa da lokalne samouprave u okviru svojih institucija nad kojim su nadležne obezbede praksu za studente sa svih univerziteta širom Srbije. Takođe, istaknuta je važnost redovnog okupljanja predstavnika univerziteta i lokalnih samouprava, na kojima bi se razgovaralo o unapređenju postojećih i o potencijalno novim oblicima saradnje, a kako bi se unapredio  kvalitet života ne samo mladih, nego svih građana i građanki u lokalnoj zajednici.