Vesti

Evropska nedelja lokalne demokratije 2014

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) 2014 na temu "Participativna demokratija: deljenje, predlaganje, odlučivanje" ove godine održana je od 13. do 19. oktobra. Duh lokalne demokratije je osetilo oko 26 000 000 građana i građanki kroz 44 sprovedenih aktivnosti na lokalnom nivou, na temu "participativne demokratije", koje je organizovalo preko 60 lokalnih i regionalnih uprava, uključujući 11 gradova sa statusom "Grad sa 12 zvezdica" iz 23 države Evrope. U Srbiji je ova nedelja obeležena između ostalih i u sledećim opštinama: Dimitrovgrad, Novi Bečej i Vračar.

U Dimitrovgradu je ovim povodom organizovano nekoliko susreta građana i predstavnika lokalne samouprave, između ostalog i sa đacima osnovnih i srednjih škola. U sali Skupštine opštine Dimitrovgrad održana je svečana sednica đačkog parlamenta učenika srednje škole "Sv. Kirilo i Metodije" iz Dimitrovgrada. Takođe, u osnovnoj školi "Hristo Botev" u Dimitrovgradu organizovana je izložba likovnih radova na temu "Ja, gradonačelnik..." na kojoj su učestvovali đaci iz cele osnovne škole. Sve o aktivnostima organizovanim povodom Evropske nedelje lokalne demokratije u opštini Dimitrovgrad možete naći na društvenoj mreži Facebook, na sledećem linku: https://www.facebook.com/pages/Evropska-nedelja-lokalne-demokratije/805204259503027.

Opština Novi Bečej, u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i Kancelarijom za mlade, organizovala je sastanak sa studentima, povodom Evropske nedelje sa ciljem razmene ideja sa predstavnicima lokalne samouprave. Takođe, povodom ENLD organizovanо je takmičenje među srednjoškolcima u pisanju eseja na dve teme, antička demokratija naspram demokratije danas i planiranje lokalnih akcija - ka realizaciji. Tokom nedelje je promovisan instrument „Sistem 48" koji olakšava komunikaciju između građana i predstavnika lokalne samouprave.

Beogradska opština Vračar obeležila je ENLD Skupštinom mladih Vračara. Skupštinu mladih Vračara činili su srednjoškolci i srednjoškolke sa područja opštine Vračar, koji su na jedan dan bili u ulozi lokalnih odbornika i odbornica. Tim povodom, glasanjem su usvojene odluke o programima koji će se baviti pitanjima nacionalnih manjina, životne sredine, promene sistema vrednosti među mladima, međusobne razmene znanja između vračarskih srednjih škola. Više o ovoj vesti kao i o ostalim aktivnostima opštine Vračar povodom ENLD imate na sledećem linku: http://www.vracar.org.rs/lat.php?s=/arhiva-vesti/index.php?2014-10/1308