Vesti

Pomoć socijalno ugroženim grupama u nerazvijenim opštinama


U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, 9. februara 2009. godine, održano je predstavljanje i svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji na nastavku projekta „Podrška lokalnom razvoju“ sa 18 malih i nedovoljno razvijenih opština. Nastavak projekta nosi naziv „Podrška lokalnim zajednicama za ostvarivanje socijalne inkluzije“ i predviđeno je da traje od januara 2009. do kraja 2010. godine. SKGO će realizovati projektne aktivnosti u saradnji sa partnerima: Centrom za liberalno-demokratske studije (CLDS) i International Management Group-om. Sredstva za finansiranje projekta su obezbeđena u okviru paketa bilateralne pomoći Republici Srbiji od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške.


Svečanom potpisivanju, pored predsednika 18 malih opština, prisustvovali su i predsednik SKGO i predsednik opštine Novi Beograd, Nenad Milenković, ambasador Kraljevine Norveške, Hakon Blankenborg, Gordana Matković, Vera Kovačević i Milica Stranjaković iz CLDS, Torger Hanas, predstavnik IMG, kao i predstavnici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za ekonomski i regionalni razvoj, Tima potpredsednika Vlade za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva i Fonda za socijalne inovacije.


Ovom prilikom su predstavljeni rezultati iz prethodne godine, najavljene aktivnosti u novoj fazi Projekta, a svi prisutni su izrazili spremnost i podršku da zajedničkim snagama doprinesu većem stepenu decentralizacije u Srbiji.


Potpisivanjem Memoradnuma o saradnji SKGO i opštine su postavili zajednički cilj da se osnaže kapaciteti i mehanizmi za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u najmanje razvijenim opštinama u Srbiji. Opštine koje će učestvovati i u novoj fazi projekta su: Alibunar, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Bojnik, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Žitište, Knić, Lapovo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Nova Crnja, Rača, Sečanj i Sremski Karlovci.