Vesti

Predlog Nacionalne strategije za mlade 2015-2025. predstavljen u Novom Sadu

Predlog Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine predstavljen je u Novom Sadu 17. novembra 2014. godine, pred velikim brojem predstavnika nevladinih organizacija, udruženja mladih, studentskih organizacija, đačkog parlamenta i Kancelarija za mlade. Skup održan u Novom Sadu jedan je od četiri regionalna skupa koje SKGO i Ministarstvo omladine i sporta organizuju u cilju uključenja što većeg broja mladih u proces donošenja strategije.  

„Veoma mi je drago što su se predstavnici mladih iz Novog Sada i okoline, u velikom broju odazvali javnoj raspravi. Očekujem da sa pažnjom saslušaju predstavljanje nove strategije, a nakon toga iznesu svoje predloge ili primedbe. Stvaranje institucionalnog okvira koji će mladima omogućiti da učestvuju u sprovođenju, ali i u izradi politike je od izuzetnog značaja jer niko bolje od mladih ne zna koji su to problemi sa kojima se suočavaju i koji su najadekvatniji načini da se ti problemi reše", izjavio je Predrag Svilar, član gradskog veća Novog Sada za sport i omladinu.

Nacionalna strategija za mlade definiše zajedničke ciljeve različitih društvenih aktera koji se direktno ili indirektno bave omladinskom politikom, a u cilju unapređenja položaja mladih. Nacrt strategije postavlja 10 strateških ciljeva i očekivanih rezultata realizacije ciljeva. Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta i  predsednika Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za mlade Nenada Borovčanina, Nacionalnu startegiju za mlade realizuju svi subjekti omladinske politike i zbog toga ih je neophodno definisati, jasno utvrditi njihove uloge i konstantno raditi na izgrađivanju njihovih kapaciteta.

„Predlog strategije izgradili smo kroz širok konsultativni proces, a današnja rasprava je važan deo tog procesa. U izradu smo uključili mlade, sve subjekte omladinske politike kao i institucije republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa da bi smo dobili kvalitetan dokument i omogućili mladima da aktivno učestvuju u njegovoj realizaciji", istakao je Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO je naveo da je od prve Strategije do sada mnogo toga urađeno, sagrađena je infrastruktura za sprovođenje omladinske politike, tako da danas u 140 gradova i opština širom Srbije imamo kancelarije za mlade.

„Osnovni pravac u narednoj strategiji biće ne samo ojačavanje kapaciteta subjekata omladinske politike, već i svesrdno zalaganje da mladi kao ciljna grupa, sa svojim specifičnim osobinama i zahtevima, budu prepoznati u različitim politikama: od zdravlja, preko zapošljavanja, kulture. Ovaj strateški dokument jeste garancija da su mladi aktivni i ravnopravni akteri u svim oblastima društvenog života koji doprinose u velikoj meri napretku društva i da zbog toga treba da budu u fokusu u određenim strateškim oblastima počev od zapošljavanja, obrazovanja, bezbednosti, informisanja, kulture itd. Ono što je bitno i što predstavlja ključne principe na kojima je strategija zasnovana jesu podrška kako ličnom tako i društvenom osnaživanju mladih, njihova ravnopravnost, jednake mogućnosti za sve i njihovo aktivno učešće i jačanje društvene odgovornosti", rekao je Staničić.

Prva strategija u Republici Srbiji usvojena je 2008. godine i važila je za period od pet godina, od 2009. do 2014. godine, a tri godine kasnije usvojen je i Zakon o mladima. Osnovni pravac u narednoj strategiji biće ojačavanje kapaciteta subjekata omladinske politike, ali i zalaganje da mladi kao ciljna grupa, sa svojim specifičnim osobinama i zahtevima, budu prepoznati u različitim politikama. Konačna verzija Predloga nacionalne startegije za mlade koju Ministarstvo omladine i sporta sačinjava analizom svih primedbi, predloga i sugestija učesnika u javnoj raspravi biće dostavljena Vladi Republike Srbije na razmatranje i odlučivanje. Očekuje se da će Nacionalna strategija za mlade biti doneta do kraja godine.