Vesti

Regionalni skupovi "UNAPREĐENJE UPRAVLJANJA JAVNIM FINANSIJAMA NA LOKALNOM NIVOU"

Stalna konferencija gradova i opština organizuje regionalne sastanke najviših predstavnika lokalnih vlasti, gradonačelnika i predsednika opština Srbije pod nazivom „Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou" koji će biti održani u periodu od 18. novembra do 2. decembra.

SKGO je partner u programu „Unapređenje mehanizama odgovornosti i oblasti javnih finansija", koji relizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske, u saradnji sa Državnom revizorskom institucijom (DRI).

Regionalni skupovi biće organizovani prema sledećem rasporedu:

  • utorak, 18. 11. - u hotelu „Grand" u Nišu, sa početkom u 10 časova
  • petak, 21.11. - u hotelu „Kragujevac" u Kragujevcu, sa početkom u 10 časova
  • utorak, 25.11. - u hotelu „Mona" na Zlatiboru, sa početkom u 10 časova
  • petak, 28.11. - u hotelu „Park" u Novom Sadu, sa početkom u 11 časova i
  • utorak, 02.12. - u hotelu „Crown Plaza" u Beogradu, sa početkom u 10 časova.

Naime, nakon konferencije „Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou" održane 26. juna u Centru Sava u Beogradu, pravi je trenutak da se detaljnije osvrnemo na ključne probleme, kako bismo u bližoj budućnosti doprineli opštem cilju - obezbeđivanju da se javni novac troši na zakonit i propisan način, svrsishodno i sa željenim efektom.

DRI sprovodi reviziju finansijskih izveštaja, pravilnosti poslovanja i svrsishodnosti utroška budžetskih sredstava i u obavezi je da godišnjim planom revizije obuhvati i određen broj jedinica lokalne samouprave. U dosadašnjem radu ove institucije, jedinice lokalne samouprave  bile su predmet državne revizije i izveštaji o reviziji pružaju dovoljno materijala za analizu upravljanja javnim sredstvima na lokalnom nivou.

Na predstojećim sastancima biće predstavljena detaljna analiza glavnih rezultata i nalaza revizije, odnosno uočenih nepravilnosti u raspolaganju javnim finansijama na lokalnom nivou. Tu analizu će predstaviti dr Duško Pejović, vrhovni revizor iz Sektora za reviziju budžeta lokalnih vlasti DRI, dok će Vesna Ivić, član Gradskog veća Beograda, pravni ekspert i saradnica SKGO biće sagovornik u diskusiji.

U okviru svojih programskih aktivnosti sa Državnom revizorskom institucijom, Stalna konferencija gradova i opština u periodu od februara do juna sledeće godine organizovaće seriju od 15 jednodnevnih regionalnih skupova za 450 načelnika, rukovodioca nadležnih službi i drugih relevantnih predstavnika iz lokalnih vlasti.